Frågor efter scillabeskedet

Läsare har hört av sig efter vår artikel om omgestaltningen av området vid slottsruinen. Man har reagerat på att kommunen vill planeter scilla i slänten kring ruinen.

Scilla är minst sagt spridningsbenägen. Vid ruinen ska det inte vara något problem, eftersom det går att begränsa spridningen.

Scilla är minst sagt spridningsbenägen. Vid ruinen ska det inte vara något problem, eftersom det går att begränsa spridningen.

Foto: Jan-Erik Henriksson/TT

Västervik2018-10-01 17:27

I förra veckan skrev vi om arbetet med att förändra området kring Stegeholms slottsruin. Arbete pågår och till våren hoppas kommunen att det ska vara klart. I en slänt ska man plantera lökväxten scilla. Men det tycker inte läsare är en god idé eftersom scilla är en så kallad invasiv art och sprider sig snabbt.

Artdatabanken har tagit fram en lista på arter att ”hålla koll på” inför framtiden, där scilla är med. En konsekvens av det kan i framtiden bli att arten inte får säljas. Men om det blir så är än så länge bara spekulationer. Listan är också preliminär understryker Mora Aronsson som är botanist på Artdatabasen.

– Just vårväxter har vi haft extra huvudbry med, säger han.

Han berättar att scilla har spridit sig till Allvaret på Öland och invaderat kyrkogårdar, bland annat. Men spridningsrisken har att göra med hur det ser ut i omgivningarna, säger han.

Är det något fel med att plantera scilla?

– Det är en relevant fråga som det inte finns ett entydigt svar på. Man kan så klart plantera men göra det svårt för växterna att sprida sig. Om området är omgivet av vatten, och inte gränsar till ett stort odlingslandskap eller kulturlandskap, som det verkar vara i fallet du frågar om, har växten ingenstans att sprida sig.

Planarkitekt Sofia Hjertqvist säger i en kommentar att man anser att gräsytan är så avgränsad att man inte ser några problem med att plantera scilla där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!