Eldningsförbudet – detta gäller just nu

Extremtorkan har lett till flera stora skogbränder runt om i Sverige. På grund av brandrisken råder eldningsförbud på flera ställen i landet. Men vad innebär egentligen förbudet?

Många undrar om det är okej att grilla under eldningsförbudet.

Många undrar om det är okej att grilla under eldningsförbudet.

Foto: Lena Dahlberg

Västervik2018-07-19 06:00

Först och främst får man inte elda i skog och mark. Men då kommer genast frågan om det är okej att grilla hemma.

– Man får grilla hemma, men grillen får inte ha kontakt med mark eller brännbart material, utan måste stå på ben, säger Jakob Dahlquist, brandingenjör i Västervik.

Den som tänder grillen är ansvarig för att elden inte sprider sig.

– Även om man grillar hemma och grillen står på ett bra ställe så har man ansvar för situationen. Man måste ha vatten tillgängligt och ha koll på att det inte blåser iväg gnistor. Bryter man mot eldningsförbudet riskerar man böter eller fängelse om brottet är grovt.

Jakob Dahlquist avråder också alla från att använda engångsgrillar, eftersom de står direkt på bar mark. Enligt ett pressmeddelande har Byggmax valt att säljstoppa engångsgrillar till dess att eldningsförbudet hävs, något som Jakob Dahlquist tycker är ett bra initiativ.

– Sen vill jag också hylla hela befolkningen i Västervik. Man märker att alla tar det här på allvar, det gör mig tacksam, säger Jakob Dahlquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!