De vill se bättre beredskap för skogsbränder

MSB vill att beredskapen för skogsbränder ska stärkas redan till nästa sommar. Det både på lokal och nationell nivå.

Beredskap för skogsbränder bör stärkas anser Myndigheten för samhällsskyd och beredskap (MSB). Bilden är från en skogsbrand i trakten kring Ankarsrum.

Beredskap för skogsbränder bör stärkas anser Myndigheten för samhällsskyd och beredskap (MSB). Bilden är från en skogsbrand i trakten kring Ankarsrum.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2018-09-20 20:30

I en delredovisning till regeringen har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) lämnat förslag på hur beredskapen att hantera svåra skogsbränder kan förbättras, skriver MSB i ett pressmeddelande. Den gångna sommaren var brandrisken extrem i stora delar av landet. Flera stora och svårsläckta bränder härjade samtidigt och de höga brandriskvärdena varade under lång tid, från maj till augusti. Den förstärkta beredskapen bör vara i gång sommaren 2019 anser MSB.

Det var i mitten av september som myndigheten lämnade in en första delrapport. Ett förslag, som enligt MSB ger den största effekten, är en höjning av kommunernas egen beredskap med utrustning för skogsbrandssläckning. Räddningstjänsten i Västerviks kommun är man i färd med att göra en inventering.

– Vi ser att det finns ett behov av att stärka oss ytterligare. Det handlar om mer slang, grenrör, hackor, vattenspridare med mera. Vi måste även återställa material som blivit förstört. Till exempel slang som gått av, säger Joakim Jansson, räddningschef i kommunen.

Han nämner även vattenresurser som tankbilar.

– Under sommaren har vi fått hjälp av lantbrukare och entreprenörer, men vi behöver flera egna.

I kommunen finns i dag en färdig släpkärra som är utrustad med skogsbrandsmaterial.

– Det behövs två likadana kärror till. En i södra kommunen och en i norra.

Ett annat förslag från MSB handlar om att länsstyrelser och kommuner säkerställer tillgången av flygande resurser. Myndigheten menar att brandflyg kan vara avgörande. Dels för att kunna göra snabba insatser i ett första skede och dels för att minimera risk för större bränder. I somras användes helikoptrar vid fem skogsbränder i Västerviks kommun. Tre stycken vid varje tillfälle.

– Helikoptrarna var helt avgörande för släckningen. MSB hade begärt dem från Tyskland och de var placerade i Växjö.

Hur kommunen ska säkerställa tillgång på flygande resurser är ännu oklart.

– Det är något vi inte har tittat på ännu. Direktiven är helt nya, säger Joakim Jansson.

MSB skriver att Sverige hade under sommaren 2018 stor nytta av de flygande resurser som landet fick del av via EU-samarbetet och det nordiska räddningstjänstsamarbetet. Myndigheten anser att de internationella resurserna är fortsatt viktiga och att arbetssätt för att ta emot hjälp från andra länder bör vidareutvecklas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!