Centralköket stängs – sex nya kök byggs

Kommunens nya kostorganisation är nu i sitt slutskede. Den sista augusti stänger kommunens centralkök i Gertrudsvik.

Kommunens centralkök i Gertrudsvik stänger och kommunen bygger sex nya kök.

Kommunens centralkök i Gertrudsvik stänger och kommunen bygger sex nya kök.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-06-30 20:00

Den nya kostorganisationen som sattes igång efter beslut i kommunfullmäktige våren 2016, innebär att mat ska lagas på äldreboenden och skolor i kommunen.

– Nu är vi i slutfasen och väntar på att allt ska falla på plats. Att maten lagas närmare de som ska äta den är en bra inriktning tycker jag. Man kan laga i omgångar och de som ska äta maten kan till viss del vara med och påverka matsedeln, säger Gina Svensson, kommunens kostchef.

Det är en omfattande förändring som rör hela kommunens ansvar för kost till äldreomsorgen, förskolor och skolor. Det är sex helt nya kök som byggs. I Västerviks tätort är restaurang Nätet vid det nya trygghetsboendet Korallen igång sedan några veckor tillbaka. Där lagas runt 250 portioner per dag och förser mat till de boende på Korallen, Annagården, Tjustgården och Gertrudsgården. Tjustgårdens blivande kök håller på att färdigställas och beräknas bli klart i slutet av nästa år. Västerviks Gymnasiums stora kök ska vara klart i slutet av 2018. Köken på äldreboendena Ekhamra i Gamleby och Edshöjden i Edsbruk beräknas vara klara i augusti i år.

Enligt Fredrik Johansson, teknikchef på det kommunala bostadsbolaget i Västervik, kommer alla kök vara klara enligt tidplan förutom Överums skola. Portionerna till Överum fortsätter att lagas på Åby centralkök i Gamleby tills köket i Överum är klart.

Varför dröjer köket i Överum?

– Det krävs en större insats än vad vi först trodde. Vi ska byta kokgryta och ugn och då krävs mer elkraft. Det behövs bland annat en ny kabel och utförande av grävjobb, säger Fredrik Johansson.

På andra platser runtom i kommunen har kök som varit vilande öppnat upp. I Loftahammar, till exempel, har mat lagats på skolan sedan våren 2017.

Västerviks kommun har arbetat för en ny kostorganisation sedan slutet av november 2013. Det var då som kommunstyrelsen beslutade att den framtida kostorganisationen skulle utredas. Anledningen var att landstinget hade sagt upp avtalet om tillagning av sjukhusmat. Det sammanföll med att kökets hyresavtal går ut i slutet av augusti 2018. En annan faktor var att socialnämnden ville ha tillagning på äldreboenden. I mars 2016 presenterades utredningen som fick viss kritik från oppositionen om att kommunen inte prövar att lägga ut delar på entreprenad. I dagsläget är inga delar på entreprenad. Det har dock skett en upphandling. Det gäller den kylda mat till de inom omsorgen som är så kallade hemmaboende. Upphandlingen vanns av företaget Sodexo.

Nätet på nya Korallen är ett av sex nya kök. Här lagas upp emot 250 portioner per dag.
Nätet på nya Korallen är ett av sex nya kök. Här lagas upp emot 250 portioner per dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!