Centerpartiet vill ha nära vård

Centerpartiet går in på slutspurt inför lanstingsvalet med tre huvudfrågor: Nära vård, företagande och matproduktion. De hoppas kunna skapa ett majoritetsskifte i region Kalmar län.

Christel Alvarsson och Bo Jonsson vill satsa på sjukvården och företagande i regionen.

Christel Alvarsson och Bo Jonsson vill satsa på sjukvården och företagande i regionen.

Foto: privat

Västervik2018-08-09 15:00

På torsdagen höll Christel Alvarsson och Bo Jonsson, första respektive andra namn på Centerpartiets lista till landstingsfullmäktige, pressträff i Västervik för att informera om sina viktigaste valfrågor. Sjukvården står högt upp, och då framför allt nära vård. Att lösa bristen på fasta läkare är viktigt för såväl patientsäkerheten som arbetsmiljön, menar de.

– I dag är det drygt 13 000 invånare i Västervik som inte har en fast läkarkontakt. Det är viktigt för patienten att få träffa samma läkare varje gång, någon som har koll på patientens sjukdomshistorik, säger Christel Alvarsson.

De ser ytterligare ett problem med dagens sjukvård, att administrativa uppgifter hamnat på läkare och sjuksköterskor tycker de är slöseri med resurser. Bo Jonsson och Christer Alvarsson tycker att man ska satsa på att ta tillbaka personal till "kringjobben".

Hur skulle man klara det ekonomiskt?

– Initialt får det här kosta för att sen på sikt stabilisera sig och kanske till och med kosta mindre pengar, säger Christel Alvarsson.

Den andra stora regionsfrågan för Centerpartiet är företagande och jobb. De vill fortsätta värna om företagen och skapa jobb.

– En människa med jobb betalar skatt och konsumerar och skatten går ju in i den statliga kassan som finansierar vår välfärd.

Ett sätt att få människor i arbete är att synliggöra arbetsmarknaden på landsbygden och inom regionens livsmedelssektor. För att få in kompetent personal bör man satsa mer på relevanta utbildningar inom regionen, avslutar Bo Jonsson och Christel Alvarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!