Beskedet om sommarens Gotlandstrafik

Oskarshamn och NynĂ€shamn – men inte VĂ€stervik. SĂ„ ser Destination Gotlands planer för sommarens fĂ€rjetrafik ut.

Det hÀr Àr kanske en syn som inte Äterkommer. För andra sommaren i rad lÄter Destination Gotland bli att trafikera strÀckan VÀstervik-Visby.

Det hÀr Àr kanske en syn som inte Äterkommer. För andra sommaren i rad lÄter Destination Gotland bli att trafikera strÀckan VÀstervik-Visby.

Foto: Ulrik Alvarsson

VĂ€stervik2023-12-29 11:30

Redan nu kan man boka sommarens resa till Gotland, men den som hoppats pÄ att kunna resa frÄn VÀstervik blir besviken. Orten saknas som fastlandshamn för andra Äret i rad. Betyder det att det inte blir mer trafik pÄ VÀstervik under överskÄdlig framtid?

– Det Ă€r korrekt att det Ă€r andra Ă„ret i rad vi inte trafikerar VĂ€stervik. Vi utvĂ€rderar vĂ„ra destinationer kontinuerligt och utesluter inte att VĂ€stervik kan komma att trafikeras igen, svarar Adam Jacobsson, sĂ€lj- och marknadschef pĂ„ Destination Gotland i ett mejl till oss.

Trafiken mellan Visby och VÀstervik har fört en osÀker tillvaro under flera Är.

Efter att Gotlandstrafiken lades ner pÄ 1980-talet, sÄ Äterkom Visby som en fÀrjedestination frÄn VÀstervik 2016. DÄ i regi av uppstickaren GotlandsbÄten. Försöket blev inte lÄngvarigt, men den större aktören Destination Gotland tog intryck och startade sjÀlv trafik 2017. Det slog vÀl ut, och trafiken fortsatte under 2018 och 2019.

2020 slog pandemin till, och dÄ strök Destination Gotland VÀstervik som hamn. Redan Äret dÀrpÄ var man tillbaka, och nÀr sommaren 2021 summerades sÄ uppgav Destination Gotland att intresset för att resa till och frÄn VÀstervik varit stort. Trots det blev det ingen fortsÀttning sommaren 2022. SkÀlet var att de kraftigt höjda brÀnslepriserna gjorde trafiken olönsam enligt Adam Jacobsson.

Han lÀgger till att de fartyg som anvÀndes i trafiken till VÀstervik har sÄlts sedan dess, men lÀgger till:

– Vi utesluter inte att VĂ€stervik kan komma att trafikeras igen i framtiden.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!