Bankkaoset: Så påverkas banken här

Swedbanks kris påverkar Tjustbygdens Sparbank. Den lokala banken är delägare i Swedbank och har fått känna av börsraset.

Tjustbygdens Sparbank har fått se sitt innehav i Swedbank minska kraftigt i värde.

Tjustbygdens Sparbank har fått se sitt innehav i Swedbank minska kraftigt i värde.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-03-28 13:29

Tjustbygdens Sparbank är en fristående, lokal sparbank, men banden till Swedbank är starka. Den största ägargruppen i Swedbank är en sammanslutning av fristående sparbanker där Tjustbygdens sparbank ingår. De fristående sparbankerna och Swedbank samarbetar i en rad frågor. Man har gemensam teknisk plattform, och Swedbank utför en rad tjänster åt de mindre bankerna.

I dag äger Tjustbygdens Sparbank 2,2 miljoner aktier i Swedbank. Det betyder att sedan Uppdrag Granskning kom med sina första avslöjanden om misstänkt penningtvätt den 20 februari så har värdet på Tjustbygdens Sparbanks innehav minskat med över 138 miljoner kronor.

En värdeminskning på 138 miljoner kronor ska ställas mot de totala tillgångarna i Tjustbygdens Sparbank. I slutet av 2017 uppgick de till närmare 5,3 miljarder kronor. Tjustbygdens Sparbank har varit med om att det skakat till kring Swedbankaktien tidigare. Det hände till exempel vid finanskrisen 2009.

Bankens vd Mats Hasselquist trycker på att Tjustbygdens Sparbank ägt aktierna under lång tid.

– Ankaffningsvärdena är lägre än dagens kurs – även efter den senaste tidens ras.

Han lägger också till aktierna ägs av strategiska skäl. De är inget som köps eller säljs beroende på börsens svängningar.

– Det påverkar egentligen inte oss finansiellt.

Möjligen kan Tjustbygdens Sparbank drabbas på sikt av att vissa tjänster hos Swedbank blir dyrare, beroende på vad olika tillsynsmyndigheter kommer fram till.

– Det är inget som ska drabba slutkunderna.

Han säger att banken fått frågor från kunderna de senaste veckorna:

– Folk vet att vi är en fristående sparbank, men man vet inte alltid hur vi hänger ihop med Swedbank.

Tycker han att Swedbank har skött informationen om läget bra?

– Jag har stor förståelse för att banksekretessen förhindrar banken att berätta vissa saker, däremot kunde man varit tydligare i de delar som man fick berätta om.

Mats Hasselquist hoppas att de utredningar som satts igång kring Swedbank ska ge tillfredsställande svar, och att det kommer att lugna marknaden. Däremot vill han inte tippa hur lång tid det tar innan turbulensen är över.

– Det är inte bara att gå från läge A till B. Att bygga upp ett förtroende tar tid, men att rasera det kan gå blixtsnabbt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!