Åtalad fiskare friad

Tingsrätten i Västervik ogillar åtalet mot en fiskare som i december i fjol fiskat skarpsill öster om Gotland. Trots att Fiskeriverket föreskrivit totalt fiskeförbud mot just skarpsill. Rätten bedömde att fiskaren inte visste om förbudet.

Västervik2002-05-03 06:26

Sammanlagt fiskade mannen 5 000 kilo skarpsill trots förbudet. Förbudet rådde från och med den 17 december till och med den 31 december 2001.
Västerviks tingsrätt bedömde att fiskaren inte visste om förbudet.
Mannen begav sig ut med båten den 16 december och fiskade skarpsill både den 17 och 18 december.

Telefonsvarare
Eftersom föreskriften om total förbud inte trycktes förrän den 17 december, då fiskaren redan var ute till havs, kunde han inte veta om förbudet.
Enligt Fiskeriverket hade de en telefonsvarare som man kunde ringa till och få uppgifterna. Men tingsrätten bedömde att det inte fanns någon anledning till att fiskaren skulle ringa dit.
Vidare fanns föreskriften på internet. Men eftersom fiskaren inte hade tillgång till dator och internet på båten, så kunde han inte ta reda på informationen den vägen heller.
Fiskeriverket hade dessutom faxat föreskriften till de båtar som rapporterat fångst av skarpsill under de senaste två veckorna. Den 40-årige fiskarens båt var dock inte upptagen i Fiskeriverkets sändlista och han har därför inte fått något faxmeddelande om det beslutade fiskestoppet. Med hänsyn till detta beslutade därmed Västerviks tingsrätt att ogilla åtalet mot fiskaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!