Apparaten som avslöjar snusk i köket

Kommunens livsmedelsinspektörer har fått ett nytt redskap i sina inspektioner. En apparat som avslöjar slarvig rengöring.

Livsmedlesinspekötren Rada Doriyanova visar kommunens ATP-mätare.

Livsmedlesinspekötren Rada Doriyanova visar kommunens ATP-mätare.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-05-18 11:30

Den kallas för en ATP-mätare. ATP står adenosinetrifosat, en molekyl som finns i alla celler i växt och djurriket. För att göra en vetenskaplig beskrivning kort så är det en molekyl som inte ska finnas i höga halter på en rengjord diskbänk.

Nu har Miljö- och byggnadsförvaltningen har köpt in en ATP–mätare.

– Den blir ett stöd för livsmedelsinspektörerna, säger förvaltningschef Ola Karlsson.

Mätaren användes för första gången i ett inspektionsprojekt där man kontrollerade 28 kommunala tillagningskök. Diskbänkar, knivar och skärbrädor undersöktes i köken. Utöver den vanliga inspektionen, drog man över ytor med en ATP-svabb. Svabben har sedan placerats i mätaren, och efter 15 sekunder har man fått ett värde på hur mycket organiskt material det funnits på ytan.

– Mätresultatet är ett komplement till den övriga inspektionen, säger Ola Karlsson.

Dels kan det bekräfta det som inspektören ser, dels kan mätaren påvisa smuts på ytor som ser rengjorda ut.

– Det kan vara tallrikar där man kanske använt för mycket diskmedel, så att det finns diskmedelsrester. Man kanske använder ett diskmedel, eller en diskmaskin som inte är tillräckligt effektiv. Det kan finnas andra saker i rutinerna som brister. Kanske förvarar man tallriken på en plats som inte är rengjord, säger inspektören Rada Dobriyanova.

Vid mätningen i de kommunala köken var 80 procent av de prover som togs godkända. I tolv procent av mätningarna låg värdet på ej godkänd nivå. Man bedömer dock läget i köken överlag som bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!