Luftkriget bäddar för flyktingströmmar

Våg efter våg av upptrappade ryska attacker från luften slår sönder det ukrainska civilsamhället. Med el, värme och vatten utslagna är en massiv flyktingström att befara – en viktig del i den ryska strategin, enligt en krigsexpert.

Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan. Arkivbild.

Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ukraina2022-11-23 17:21

Onsdagens rapporter från kriget i östra Europa är skakande. Flyglarmen tjuter varvat med explosioner över hela Ukraina.

De ryska anfallen är inriktade mot civila mål och samhällsviktiga funktioner. I huvudstaden Kiev kommer enligt borgmästaren inget vatten ur kranarna.

– Det sägs att Kiev har tre miljoner invånare kvar. Hur långe kan de stanna där? Inte särskilt länge, konstaterar Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

– På sommaren skulle sådana här attacker inte ha samma effekt. Men nu till vintern kan de få katastrofala humanitära konsekvenser.

När vintern slår till på riktigt kan miljontals ukrainare behöva fly städer och kanske även lämna landet, enligt Käihkö.

Splittrar västs stöd

TT: Vad gör det för den ukrainska stridsmoralen?

– Hittills har den nog bara ökat, men i en situation där ryssarna lyckas stabilisera frontlinjerna, vilket Putin sagt att de vill göra, och de här attackerna fortsätter, då är det möjligt att den ukrainska stridsviljan börjar brista.

Han räknar med att de senaste veckornas ryska offensiv rullar på i närtid.

– Jag är orolig för den humanitära krisen och vi i väst måste förbereda oss på en massvåg av flyktingar som inte kan bo i Ukraina.

– - Här ligger en dimension av den ryska strategin. Med de här attackerna splittrar de vårt stöd till Ukraina. Tidigare kunde vi fokusera på militärt stöd så att Ukraina bättre kunde befria sitt eget område. Nu måste vi också använda resurser för humanitärt stöd, vilket påverkar den ukrainska offensiva förmågan.

Kommer att fortsätta

Även om Ukraina får ökat luftvärnsstöd från väst tror inte Ilmari Käihkö att de ryska attackerna kommer att kunna stoppas:

– Det enda sättet som jag ser för Ukraina att få slut på det här är att vinna kriget och tvinga Ryssland till något slags fredsavtal.

Men en vapenvila med villkor gynnsamma för Ryssland är inte sannolikt, enligt honom:

– Det är av förståeliga skäl inget som Ukraina är intresserat av så länge som de har initiativet i kriget.

Han förklarar de kraftiga ryska luftangreppen med att trupperna på marken fått det svårt.

– Ryssland kommer sannolikt att fortsätta med sådana här attacker så länge de har förmågan med missiler och drönare.

Det är oklart hur mycket kapacitet Ryssland har för sådana här systematiska angrepp.

– Det fanns optimister som trodde att de ryska missilerna skulle ta slut så småningom, men vi bedömer att de själva kan tillverka nya i någon mån och eventuellt också köpa från Iran, säger Ilmari Käihkö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!