USA varnar Israel för strategiskt nederlag

Israel riskerar ett strategiskt nederlag i kriget mot Hamas om landet inte gör mer för att skydda civila palestinier, enligt USA:s försvarsminister Lloyd Austin.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin varnar Israel för ett strategiskt nederlag i kriget mot Hamas i Gaza om inte allt görs för att skydda civila palestinier. Arkivbild.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin varnar Israel för ett strategiskt nederlag i kriget mot Hamas i Gaza om inte allt görs för att skydda civila palestinier. Arkivbild.

Foto: Cliff Owen/AP/TT

Mellanöstern2023-12-03 04:34

– Om Israel inte gör allt vad man förmår för att skydda civila så kan det leda till att man driver dem i armarna på fienden, sade han på en försvarskonferens Kalifornien i USA, rapporterar Politico.

En taktisk seger kan förvandlas till ett strategiskt nederlag, enligt den amerikanske försvarsministern som talade om bittra erfarenheter som USA har gjort.

Den hårda läxan USA lärt i Irak och Afghanistan om att döda och fördriva civila är att strider i stadsmiljö och tätbefolkade områden ställer hårda krav på demokratier som försöker leva upp till internationella krigslagar.

– Lärdomen är inte att du kan vinna i urban krigföring genom att skydda civila. Lärdomen är att du bara kan vinna om du skyddar civila, sade Austin.

USA betonar samtidigt att den avbrutna pausen i striderna bara kan skyllas på Hamas. Hamas uppfyllde inte det man lovat för att pausen skulle förlängas, i första hand att fortsätta släppa fler ur gisslan, underströk USA:s utrikesminister Antony Blinken i fredags när Israel och Hamas startade om det krig som inleddes efter att Hamas genomförde en terrorattack mot Israel den 7 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!