Ny fas i Gazakriget nÀr förhandlingar kollapsar

Kriget i Gaza har gĂ„tt in i en ny fas nĂ€r förhandlingarna mellan Israel och terrorstĂ€mplade Hamas har kollapsat. –Signalerna frĂ„n USA Ă€r mycket tydliga: Israel kan inte bomba södra Gaza pĂ„ samma sĂ€tt som man gjorde i norra Gaza, sĂ€ger statsvetaren Isabell Schierenbeck.

Israeliskt flyg attackerar södra Gaza nÀr förhandlingar om vapenpaus kollapsat.

Israeliskt flyg attackerar södra Gaza nÀr förhandlingar om vapenpaus kollapsat.

Foto: Leo Correa/AP/TT

Mellanöstern2023-12-02 17:40

– Det hade inte varit troligt att Israel skulle gĂ„ med pĂ„ att förhandla sĂ„ mycket lĂ€ngre. Israel hade inte gynnats av en för lĂ„ng vapenvila, sĂ€ger Schierenbeck, professor vid Göteborgs universitet.

Hon konstaterar att de sista förhandlingsrundorna som hölls i Doha i Qatar "var mycket komplicerade".

– - Jag Ă€r inte överraskad över att de havererade. Jag tror att det kommer nya vapenvilor i framtiden, det beror mycket pĂ„ hur pressade parterna Ă€r, bedömer hon efter det officiella beskedet pĂ„ lördagen frĂ„n underrĂ€ttelsetjĂ€nsten Mossad om att de israeliska förhandlarna kallas hem.

Med massiva nya militÀra insatser verkar Israel koncentrera sig pÄ mÄl i södra delen av Gaza, dit civilbefolkning tidigare uppmanats att ta sig för att undvika attacker.

Skarp ton frÄn USA

USA och utrikesminister Antony Blinken skÀrper tonen mot Israel och krÀver att civila mÄste skyddas i attackerna, och att internflyktingar i framtiden mÄste kunna fÄ ÄtervÀnda hem.

– Israel mĂ„ste lyssna pĂ„ USA. Det Ă€r inte lĂ€ngre enbart premiĂ€rminister Benjamin Neanyahus show. Det Ă€r fler som sitter i krigskabinettet och Netanyahu mĂ„ste Ă€ven förhĂ„lla sig till sin egen regering.

I den nya krigsfasen har Israels armé IDF bland annat skickat ut kartor med text pÄ arabiska till Gazas befolkning dÀr man markerat i detalj olika omrÄden med nummer. De ska anvÀndas för att uppmana civila att lÀmna omrÄden fotlöpande under stridigheterna, vilket tyder pÄ att Israel försöker förhÄlla sig till USA:s krav pÄ att civila mÄste skyddas ytterligare.

Samtidigt Àr den islamistiska extremiströrelsen Hamas trÀngd, med ett vÀxande missnöje bland befolkningen i Gaza. Hamas har inte heller fÄtt det stöd frÄn Hizbollahmilisen i Libanon eller frÄn Iran som man kanske vÀntat sig.

– Hamas Ă€r för nĂ€rvarande tydligast med att kommunicera att de vill ha en fortsatt vapenvila. Det bĂ€sta för Hamas vore en ny vapenvila som förlĂ€ngs pĂ„ olika sĂ€tt – och att Hamas dĂ„ kan sitta kvar vid makten i Gaza. De förstĂ„r att de inte kommer att vinna mot Israels armĂ©.

Palestinskt ledarskap

Men Israel har uttryckligen sagt att gisslan ska bli fri och att Hamas ska slÄs ut. Det pÄgÄr nu diskussioner om styret i ett framtida Gaza.

En möjlighet Àr ett styre som inte Àr Hamas men ÀndÄ palestinskt. Det Àr den lösning som USA verkar förorda. Stora ekonomiska insatser för att bygga upp Gaza skulle kunna komma frÄn arabiska stater, som Àven kunde medverka med övergÄngsstyrkor pÄ plats. Sedan skulle Gaza Äter styras av en palestinsk myndighet.

– En annan möjlighet Ă€r att Israel ockuperar hela eller delar av Gaza igen, men det vill inte Israel. De har lĂ€mnat Gaza en gĂ„ng tidigare, sĂ€ger Schierenbeck och konstaterar att hon har svĂ„rt att se hur lösningarna skulle fungera i verkligheten.

En avgörande frÄga Àr om palestinierna kan fÄ ett gemensamt och trovÀrdigt ledarskap som erkÀnns internationellt. Palestinska myndigheten pÄ VÀstbanken Àr ocksÄ försvagad med president Mahmud Abbas som nÀrmar sig 90 Är och dÀr förtroendet för ledarskapet Àr mycket lÄgt.

– Även det palestinska styret pĂ„ VĂ€stbanken mĂ„ste dĂ€rför förĂ€ndras, sĂ€ger Isabell Schierenbeck.

Professorn Isabell Schierenbeck pÄ Göteborgs universitet. Arkivbild.
Professorn Isabell Schierenbeck pÄ Göteborgs universitet. Arkivbild.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!