Israel varnar: Då anfaller vi Iran

Israel har utfört attacker i Syrien, Libanon, Västbanken – och hotar Iran. Landets attacker mot Gazaremsan ska också trappas upp, uppger militärtalespersonen Daniel Hagari. I flygblad uppmanar Israel palestinier där att fly – annars kan de ses som terrormedhjälpare.

Palestinier letar på söndagen efter överlevare i en byggnad som förstörts i Rafah på Gazaremsan till följd av israeliska bombningar.

Palestinier letar på söndagen efter överlevare i en byggnad som förstörts i Rafah på Gazaremsan till följd av israeliska bombningar.

Foto: Hatem Ali/AP/TT

Mellanöstern2023-10-22 02:43

Under helgen har israeliska stridsflygplan attackerat mål i Gaza, två flygplatser i Syrien och en moské på den ockuperade Västbanken som Israel hävdar användes av terrorister.

Nästan dagligen skjuter Israel och Hizbollah på varandra över gränsen till Libanon, och farhågorna växer om att fler länder ska dras in i konflikten.

Minister: Ormens huvud

Om Hizbollah kliver in i kriget på Hamas sida så kommer Israel att attackera Iran, säger Israels finansminister Nir Barkat till brittiska The Mail on Sunday. Han beskriver det som att Israel då behöver "kapa ormens huvud". De Iranstödda islamistgrupperna används som ombud av Iran, enligt Israel.

– Irans plan är att attackera Israel på alla fronter. Om vi upptäcker att de har för avsikt att angripa Israel så kommer vi inte bara att ge igen på de fronterna, utan vi kommer att gå till ormens huvud, som är Iran, säger Nir Barkat.

– Ayatollorna i Iran kommer inte att sova gott om natten. Vi kommer att se till att de får betala ett högt pris om de, Gud förbjude, öppnar en front i norr, fortsätter han.

Irans utrikesminister varnar i sin tur Israel och USA för att situationen i Mellanöstern riskerar att spåra ur.

– Om de inte gör något för att omedelbart stoppa brotten mot mänskligheten och folkmordet i Gaza, så är allt möjligt när som helst och regionen kommer att vara bortom kontroll, säger Hossein Amir-Abdollahian vid en pressträff i Teheran, enligt AFP.

Israel meddelar också att man ska öka intensiteten i de pågående attackerna mot Gaza.

– Vi utökar våra attacker för att minimera faran för våra styrkor i krigets nästa steg. Vi kommer att trappa upp kriget från och med nu, svarar Daniel Hagari på en fråga om det är aktuellt med en markinvasion i Gaza.

Potentiellt krigsbrott

Under lördagen har Israel släppt flygblad över områdets norra delar, med nya uppmaningar om att fly söderut.

"Alla som väljer att inte evakuera från den norra delen av remsan söderut kan komma att ses som en partner till en terrororganisation", varnade militären i flygbladet, enligt bland andra The New York Times.

FN:s särskilda rapportör för de ockuperade palestinska territorierna, Francesca Albanese, varnar via X att hundratusentals flyktingar inte kan evakuera på grund av att de är skadade och sjuka, och att hotet om att se dem som medhjälpare potentiellt skulle kunna klassas som krigsbrott.

Israels militär gör gällande att den försöker undvika civila dödsfall vid sina anfall – men understryker att det är oundvikligt att så sker.

Flyganfall mot moské

Under natten mot söndagen attackerade Israel en moské på Västbanken. Moskén används enligt Israel av en grupp "terrorister" från Hamas och Islamiska jihad, som ska ha använt den som en ledningscentral för att planera attacker "och höll på att organisera ytterligare en terrorattack i närtid".

Palestinska vårddepartementet på Västbanken uppger för CNN att tre personer dödades.

Antalet människor som har dödats i Gaza under två veckors krig räknas till fler än 4 600, enligt en söndagsuppdatering från den palestinska vårdmyndigheten i det Hamasstyrda området.

Attack mot Nur Shams

FN-organet för palestinska flyktingar, UNRWA, uppger att minst 13 palestinier, varav fem barn, rapporteras ha dödats i en utdragen attack av israeliska säkerhetsstyrkor i flyktinglägret Nur Shams på Västbanken.

En israelisk soldat ska också ha dödats. Omkring 50 bostäder skadades.

"UNRWA har tagit emot uppgifter om att flera av bostäderna användes för militära syften, vilket utsätter de boende för betydande faror", säger Adam Bouloukos, UNRWA-chef på Västbanken, i ett uttalande.

Förödelse i Rafah på Gazaremsan på söndagen.
Förödelse i Rafah på Gazaremsan på söndagen.
Fakta: Hamas och Gaza

Gazaremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn, med en kort gräns mot Egypten i söder. I övrigt är Gaza omslutet av Israel.

Det beräknas bo omkring två miljoner människor på Gazaremsan.

Området var del av Ottomanska riket i flera hundra år, senare under brittisk kontroll (1918–48) och efter det löd det i praktiken under Egypten. Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.

Enligt Osloavtalet från 1993 ska Israel tillåta Palestinska myndigheten visst självstyre på Gazaremsan.

2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas över det sekulära al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med al-Fatah och andra partier, men när dessa vägrade bildade Hamas egen regering och inrättade en egen säkerhetsstyrka i Gaza.

I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhängare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slängde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiär verksamhet.

Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.

Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess.

al-Fatah fortsätter att styra på den av Israel ockuperade Västbanken.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!