Expert: Skolboksexempel på underrättelsefiasko

Hur israelisk underrättelsetjänst, som anses höra till världens bästa, kunde missa att Hamas förberedde en storskalig attack är ännu oklart. Övertro till den egna förmågan och felprioriteringar kan ligga bakom. –Det här kommer studeras i många år framåt, säger Tony Ingesson.

Israeler inspekterar en skadad byggnad i staden Ashkelon.

Israeler inspekterar en skadad byggnad i staden Ashkelon.

Foto: Erik Marmor/AP/TT

Mellanöstern2023-10-10 18:34

Omkring 1 000 milismän, motorcyklar, pickuper och motoriserade segelflygplan bröt sig in över den israeliska gränsen i lördags och spred död och förödelse, i en attack som chockade Israel och stora delar av världen.

Tony Ingesson, underrättelseexpert på Lunds universitet, jämför händelsen med oktoberkriget 1973 då Israel också överraskades och som ses som ett skolboksexempel på ett underrättelsefiasko.

– Man brukar säga att israelerna borde lärt sig en läxa, men det var länge sedan. Det här har potential att bli ett nytt viktigt fall i den genren.

Fel prioriteringar

En möjlig förklaring är att underrättelsetjänsterna Shin Bet och Aman haft viss information men att den prioriterats bort, internt eller på politisk nivå.

– En underrättelsetjänst brukar inte missa allt fullständigt, utan man snappar upp saker. Så var det till exempel i fallet med amerikanerna och Pearl Harbor: man hade fångat upp saker som hade kunnat ge rätt förvarning, men det fastnade i systemet.

– Det kan ha varit så att man prioriterar annat, vissa saker är ibland mer karriärmässigt gynnsamma att rapportera om. Det har varit ganska oroligt inrikespolitiskt i Israel med protester, det kan ha distraherat vissa beslutsfattare, fortsätter han.

Egyptens säkerhetstjänst säger sig ha varnat Israel, som dock ska ha tonat ner hotet från Gaza och fokuserat på Västbanken, skriver AP.

"Listig metod"

Israelisk underrättelsetjänst med Mossad i spetsen anses höra till de effektivaste i världen, vilket kan ha lett till en övertro på den egna förmågan. Att en underrättelsetjänst är duktig på vissa saker kan leda till att motståndaren anpassar sig, förklarar Ingesson och tar uppgifterna om Hamas motoriserade segelflygplan – "trikes" – som ett exempel:

– De är för små och långsamma för att uppfattas av en radar och man behöver ha beredskap för att upptäcka dem från marken. På så vis en ganska listig metod för att ta sig in.

Säkerheten kring Gazas gränser är normalt enorm. Barriären som delvis består av en mur anses vara en av de mest avancerade i världen, med elektronisk övervakning och sensorer under mark, enligt Anders Persson, Israelexpert vid Linnéuniversitetet.

"Modern Maginotlinje"

"Samtidigt förefaller barriären ha utvecklats till en modern Maginotlinje för Israel. Detta är ett exempel på hur lågteknologi besegrar högteknologi – i slutändan körde en traktor igenom, barriären klipptes upp med vinkelslip eller liknande och delar av muren sprängdes", skriver Persson i ett mejl till TT.

Maginotlinjen skulle skydda Frankrike mot tyskarna efter första världskriget men blev ett stort fiasko.

En pensionerad israelisk general, Amir Avivi, är inne på samma linje. Hamas har slutat använda teknologi som kan avslöjas och återgått till "stenåldern", säger han till nyhetsbyrån AP.

Anders Persson betecknar det inträffade som ett "katastrofalt och spektakulärt" underrättelsemisstag av Israel.

"Obegripligt att det inte blinkat rött. Vissa rapporter säger att det gjorde det, men att det ignorerats", skriver han.

Fakta: Israels underrättelsetjänster

Israels underrättelsearbete är främst uppdelat på tre organisationer: den militära underrättelsetjänsten Aman, den civila underrättelsetjänsten Mossad och säkerhetstjänsten Shin Bet.

Shin Bet har ansvaret för kontraterrorism på Gaza och Västbanken.

Mest känd är Mossad för en rad spektakulära, internationella operationer genom åren. Bland dem finns tillfångatagandet av Adolf Eichmann i Sydamerika 1960, likvidering av en oskyldig person i Norge 1973 som man trodde var palestinsk agent, likvidering av kärnteknikforskare i Iran och förvarning 2001 till USA:s regering om 11 september-attackerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!