Framstående fransk arkeolog smuggelanklagad

En mycket känd och framstående fransk arkeolog och hans man har formellt anklagats för att ha smugglat och sålt antikviteter som plundrats i orons Mellanöstern och Nordafrika.

En känd fransk arkeolog anklagas för att ha smugglat och sålt antikviteter, bland annat enen stulen sarkofag som innehöll mumien av Nedjemankh. Arkivbild.

En känd fransk arkeolog anklagas för att ha smugglat och sålt antikviteter, bland annat enen stulen sarkofag som innehöll mumien av Nedjemankh. Arkivbild.

Foto: Mahmoud Bakkar/AP/TT

Brott & Straff2020-06-27 16:15

Arkeologen Christophe Kunicki och den medanklagade Richard Semper släpptes, men står under övervakning, sedan anklagelser om smuggling, bedrägeri, pengatvätt och förfalskning riktats mot dem. Antikviteter värda tiotals miljoner euro tros ha smugglats från oroshärdarna och krigsskådeplatserna Libyen, Syrien och Jemen. Auktionshuset Pierre Berger i Paris har ofta sålt vidare artefakterna, rapporterar AFP.

En lejonpart har medförts i kaoset som följde efter den så kallade arabiska våren 2011, då antikviteter plundrades. Kunicki tros även ha passat på att få med en egyptisk sarkofag för prästen Nedjemankh i samband med den egyptiske ledaren Hosni Mubaraks fall 2011.

Bland köparna finns anrika museer som Metropolitan Museum i New York och Louvrens filial i Abu Dhabi. Met i New York har lämnat tillbaka den arkeologiska sarkofagen till Egypten sedan dess ursprung avslöjats och påtalats av Manhattans åklagarmyndighet.

Kunicki och Semper greps i början av veckan i samband med räder mot Paris antikvitetsmarknader. Ytterligare tre greps, en chef inom Pierre Berger, en före detta kurator på Louvren och en berömd galleriägare. De tre har dock släppts av myndigheten OCBC som handhar frågor om stulna kulturskatter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!