De hindrade elden från att sprida sig

Tomas och Gisela Lejonqvist sprang längs ytterkanten av elden och släckte med vattenkannor medan brandmännen tog grovjobbet. Tillsammans stoppade de en skogsbrand.

Blixtnedslag i Uknadalen.

Blixtnedslag i Uknadalen.

Foto: Gisela Lejonqvist

Ukna2018-07-30 18:30

– Det var lågor åt alla håll. Blixten slog ner och elden spred sig som en solfjäder, säger Tomas Lejonqvist.

I söndags eftermiddag blixtrade det ordentligt i Uknadalen. Ett telefonsamtal gick från en granne till Tomas och Gisela Lejonqvist och personen berättade att det rök uppe i deras skog. Tomas och Gisela gav sig ut för att leta efter branden med vattenkannan i högsta hugg. Så småningom kom brandkåren med två bilar och efter en halvtimme hade de lokaliserat branden. Blixten hade tänt eld på ett skogsområde på två hektar. Nio brandmän, två brandbilar och ett tiotal privatpersoner hjälptes åt tillsammans för att släcka branden.

– Jag sprang längs ytterkanten i shorts med en vattenkanna. Jag sprang säkert ett par mil, säger Tomas.

Tomas och Gisela kom fram till skogsbranden vid 17-tiden och höll på med släckningen ända in på småtimmarna. Vid 1 tiden var faran äntligen över och branden släckt. Tomas och Gisela åkte hem till sängen efter åtta timmar av släckningsarbete. Men det blev inte mycket sömn för på måndagsmorgonen skulle de ut igen.

– Nu har vi tagit över ansvaret eftersom det är vår mark. Men vi tyckte brandgubbarna var jättebra, även grannarna ställde upp och gjorde vad de kunde.

På twitter skrev Gisela Lejonqvist:

– Grymt tacksam för räddningstjänsten i Gamleby och Överum en sådan här gång. Räddningsledaren berömde alla "jävligt hjälpsamma grannar och markägare".

Gisela och Tomas Lejonqvist jobbade på i åtta timmar.
Gisela och Tomas Lejonqvist jobbade på i åtta timmar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!