Sista säsongen för kulturcaféet i Knastorp

Utan kaffe och kultur försmäktar vi – det har kulturcaféet i Knastorp som devis. Snart drar deras nionde säsong igång med fiket öppet under några av sommarens helger. Men det blir ingen tionde säsong med "caféöppet".

Kicki Willysson driver Knastorp kaffe och kultur tillsammans med sin man, Tord Johansson.

Kicki Willysson driver Knastorp kaffe och kultur tillsammans med sin man, Tord Johansson.

Foto: Annie Hogner

Tuna2024-04-24 06:00

Planen för säsongen står klar för kulturcaféet i Knastorp. I flera veckor har folk hört av sig till Kicki Willysson och Tord Johansson som driver stället, för att fråga om när det är dags för öppning. Nu är det inte lång tid kvar – det första evenemanget hålls den första helgen i maj. Premiäreventet, en föreläsning om kafferepets historia, får inleda en säsong av firande. Den lilla backstugan byggdes nämligen år 1874 och fyller alltså 150 år.

– Det är lite svindlande att tänka på de människor som levt här tidigare. I år har vi tänkt att vi ska fira lite och lyfta upp det vi vet om dem och hur det har varit här förr om åren, säger Kicki Willysson.

undefined
När Kicki Willysson pratar om husets historia plockar hon fram en liten inramad bild föreställande en av husets första boende – en kvinna vid namn Maria. Med två vuxna och åtta barn på den lilla ytan lär det ha varit tämligen trångbott.

Bortsett från jubileet som står i fokus kommer mycket att vara sig likt den här säsongen i Knastorp, åtminstone till en början. Alla kulturbokningar av olika slag är gjorda, så nu är det mest kaffet som ska kokas.

– Nytt för säsongen är att vi fixat till ute i stallet och lagt nytt golv, så nu finns det större möjligheter att vara där inne om det skulle vara dåligt väder.

undefined
Det gamla stallet har tömts av, renoverats och fräschats upp med nytt golv. Inför säsongsöppningen är tanken att det ska bli en ny scen framför griffeltavlan.

Den första juli sker det sista inbokade kultureventet i Knastorp – sedan blir det inga fler under sommaren.

– Vi kommer att göra en omställning här nu och inte ha så mycket kulturevenemang mer. Det har varit jätteroligt men vi börjar bli lite nöjda med det, och det gäller också caféet. Det har öppet för sista gången den 21 juli.

Så det blir inget nästa år?

– Nej, inget caféöppet för allmänheten. Men vi kommer att fortsätta med gruppbokningar och föreläsningar. Vi har också lite tankar på att hyra ut vårt lilla hus här.

undefined
"Vi kommer att göra en omställning här nu och inte ha så mycket kulturevenemang mer. Det har varit jätteroligt men vi börjar bli lite nöjda med det, och det gäller också caféet", säger Kicki Willysson.
undefined
Det här blir Knastorp kaffe och kulturs sista säsong med regelbundna kulturevenemang och fik öppet för allmänheten. Planen är att sluta med det, men fortsätta att ta emot gruppbokningar, vilket kan innebära allt från arbetsgrupper till dopgäster.

Kicki Willysson förklarar att det känns rätt i hjärtat att göra den här omställningen, men att det inte har varit ett helt lätt beslut med tanke på hur uppskattat det har varit.

Och än är det ett tag kvar till det sista datumet. Ett av eventen i kalendern, upptäckardagen, är egentligen inte deras eget. Det anordnas av Vimmerby turistbyrå, men flera lokala aktörer får chans att vara med på ett hörn.

– Det brukar vara jättekul, men samtidigt kommer det så mycket folk att man inte hinner med. Det blir proppat både här och på andra ställen har jag förstått.

I år kommer de som tar sig till Knastorp kunna lägga märke till att det hänger saker på väggarna. De senaste åren har de haft små utställningar med olika teman. Årets tema är lin.

undefined
Temat på årets utställning är lin. På bilden syns en knypplad linneduk.
undefined
Linet i utställningen är utlånat av Marie Widén, Kajsa Öst Källåker, Gunilla Jerpenius och Anneli Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!