Historien om stölderna från Tidersrums kyrka

Historien börjar 2010 när flera kyrkor runt om i Sverige drabbas av stölder. Det är heller inte vilka stöldgods som helst, utan flera av dem är väldigt värdefulla.

Här inspekteras Mariaskulpturen på Östergötlands museum av Johan Nilsson och Johanna Palm-Avis.

Här inspekteras Mariaskulpturen på Östergötlands museum av Johan Nilsson och Johanna Palm-Avis.

Foto: Max Elofsson

Tidersrum2019-12-22 16:00

Flera av de drabbade kyrkorna finns i Östergötland och en av dem där de mest uppmärksammade stöldgodsen stals är Tidersrums kyrka. Där stals Mariaskulpturen, Sankt Olofsskulpturen, altarkrucifixet på altaret och Sankt Katarinaskulpturen. Endast Mariaskulpturen har kommit tillbaka.

Stöldgodsens vidare öden var länge oklara. Även gärningsmannen var på fri fot, men efter spaning och ett internationellt polisiärt samarbete, lyckades de gripa honom på den spanska ön Teneriffa i april 2015. Gärningsmannen var en 60-årig spanjor som redan tidigare var dömd för liknande gärningar i Sverige. Mellan 2010 och 2014 genomförde han omkring 15 stölder mot kyrkor i Sverige.

Vid tillfället då polisen slog till mot mannens bostad fann man stöldgods, men inte Mariaskulpturen.

Den hittades dock i ett mycket sargat skick våren 2019. Bland annat har kronan förstörts, tronen likaså och Jesusbarnet som hon håller i saknas helt och har än i dag inte hittats.

Det är lite av ödets ironi att bara en vecka efter att stölden mot Tidersrums kyrka skedde, skulle Mariaskulpturen ha stöldsäkrats. Därmed skulle den ha blivit svårare att stjäla, men det hann aldrig genomföras.

Jörgen Sundeborn är Kinda pastorats nuvarande kyrkoherde. 2010 var han präst i Tranås, men han var väl insatt i händelserna.

– Det är djupt beklagligt att skulpturer som har stått här sedan medeltiden försvinner. Det är ett kulturvärde som försvinner från bygden, säger han.

Under våren 2019 tog Kinda pastorat beslutet att beställa en helt ny Mariaskulptur för att ersätta den som stals. Men återigen var det ödet som var framme då den stulna skulpturen återfinns och det var, just det, endast en vecka efter att den nya statyn beställdes. I november var det invigning för den nya skulpturen i kyrkan.

Sedan september har den tidigare stulna Mariaskulpturen funnits på Östergötlands museum i Linköping för att stöldsäkras. I februari välkomnas den tillbaka igen i samband med en gudstjänst.

Johanna Palm-Avis, konservator på museet, har arbetat där sedan 2012. Hennes arbete med att konservera Mariaskulpturen innebär inte att återställa den till dess ursprungliga skick, utan att göra en översyn över tillstånd och dokumentera de förändringar som har skett.

– Det är inte på tal om något återställande, men vi gör vad vi kan för att få den i så bra skick som möjligt, säger Johanna Palm-Avis.

Östergötlands museums museitekniker Johan Nilsson berättar att redan två år innan stölderna var det på tal att stöldsäkra flera skulpturer från Tidersrums kyrka. Det blev dock aldrig av.

Sättet som Mariaskulpturen hittades på är också märkligt. I Spanien fanns den på en auktionssajt där den låg ute för försäljning. Säljaren hade köpt den i god tro om att den inte var något stöldgods, men han var villig att sälja tillbaka den till Sverige när säljaren informerades om att den tillhör en kyrka i Sverige.

I Spanien gäller andra regler. Där kan man köpa saker i god tro och även om det skulle vara ett stöldgods, så är föremålet i dess ägo.

– Tack vare insiktsfull hantering på nationell nivå och beslutsamhet på lokal nivå inom Kinda pastorat och Tidersrums församling har Mariaskulpturen sedan hon påträffades i Spanien, äntligen kunnat återbördas till Sverige och till sin plats i Tidersrums kyrka, säger Niclas Fredriksson, stiftsantikvarie. 

Johanna Palm-Avis tycker det är väldigt tråkigt att skulpturen har blivit så pass sargad.
Johanna Palm-Avis tycker det är väldigt tråkigt att skulpturen har blivit så pass sargad.
Tidersrumsstölderna

Oktober 2010: Mariaskulpturen, Sankt Olofsskulpturen, altarkrucifixet och Sankt Katarinaskulpturen försvinner från Tidersrums kyrka. 

April 2015: Polisen gör husrannsakan i en misstänkts bostad på Teneriffa.

Oktober 2015: Mannen döms för flera stölder mot svenska kyrkor 2010-2014. Han får fem år fängelse. 

Våren 2019: Mariaskulpturen hittas, efter att ha legat ute på en spansk auktionssajt.

September 2019: Mariaskulpturen återbördas till länet då den förs till Östergötlands museum för konservering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!