Den nya Mariastatyn invigs på lördag

I helgen uppmärksammas Alla helgons dag och lördagen blir en dag där minnesgudstjänsterna avlöser varandra i kyrkorna i Kinda.

Tidersrum är en av kyrkorna i Kinda där det kommer att bli minnesgudstjänst i helgen.

Tidersrum är en av kyrkorna i Kinda där det kommer att bli minnesgudstjänst i helgen.

Foto: Max Elofsson

Tidersrum2019-11-01 08:00

– Det är en av de högtider på året som har ökat allra mest när det gäller för allmänheten att besöka kyrkan eller kyrkogårdarna, säger Jörgen Sundeborn, kyrkoherde inom Kinda pastorat.

Alla helgons dag firas på lördag och det uppmärksammas i kyrkorna i Kisa, Västra Eneby, Horn, Hycklinge och Tidersrum. Samtliga anordnar minnesgudstjänster under olika tidpunkter på lördag.

I Tidersrums kyrka blir det lite speciellt. Minnesgudstjänsten kommer att inledas med att den nya Mariastatyn invigs. 2010 stals Mariastatyn från kyrkan tillsammans med flera andra värdefulla skapelser. I våras hittades statyn i ett väldigt sargat skick, och bara en vecka tidigare hade pastoratet beställt en helt ny Mariastaty till kyrkan. Då blir det den nya statyn som invigs på lördag, sedan kommer den gamla statyn att pryda kyrkan också så småningom.

– Det blir en kortare ceremoni som inleder gudstjänsten. Sedan kommer vi att göra någonting mer när den gamla statyn kommer tillbaka, säger Jörgen Sundeborn.

Den nya Mariastatyn kommer nu att stöldsäkras och stå på samma plats som den gamla stod.

Efter invigningen fortsätter gudstjänsten som vanligt. Där kommer de att uppmärksamma alla personer i Tidersrum som har avlidit under året. För att hedra dem kommer det att bli en ljuständning inne i kyrkan. Präst i Tidersrum på lördag är Larz Netz.

– Det brukar vara en högtidlig stund i kyrkorna och jag hoppas att det bli bra, säger Jörgen Sundeborn.

I det här hörnet stod Mariastatyn innan den stals. På lördag invigs den nya.
I det här hörnet stod Mariastatyn innan den stals. På lördag invigs den nya.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!