Stadsnära skogar får oss att må bättre

Vimmerbyborna borde få ha kvar sitt friluftsområde.

Vimmerbyborna borde få ha kvar sitt friluftsområde.

Foto: Magnus Strömsten

Insändare2018-08-15 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Det blir allt mer känt att vistelse i skogen kan få oss att må bättre och minskar stress. Trots det får den stadsnära skogen stå tillbaka när kommuner planerar för ny bebyggelse.” Det skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande från 28 mars 2108.

I en rapport som Skogsstyrelsen lämnat över till regeringen om hur skogens sociala värden kan stärkas framgår att det nu behövs bättre skydd och planering av dessa skogar.

Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket och Folkhälsomyndigheten är överens om att det behövs mer stadsnära skogar. Men den tätortsnära skogen får ofta stå tillbaka och försvinner i kommuner till förmån för ny bebyggelse.

Vimmerby är en av de kommuner som vid flera tillfällen har byggt i tätortsnära skog. Om socialdemokraterna och moderaterna får sitt förslag igenom om en förskola med tio avdelningar i VOK-skogen blir det fjärde gången man bygger i friluftsområdet.

Tidigare har kommunen byggt förskolorna Skogsbacken och Lunden och 2017 uppfördes förskolan Lilla Lunden där. Detta trots att ett enigt kommunfullmäktige tog beslut i maj 2016 om översiktplanen och att där framgår att hela VOK-skogen skulle vara avsatt för rekreation och idrott.

Varför har det blivit så här i Vimmerby kommun? Varför ska man inte kunna lita på en översiktplan som många anser ska gälla i minst tio år?

Jag tycker det är sorgligt att S och M inte inser värdet av att ha ett fint tätortsnära område för stadens invånare, skolelever och föreningar.

Men det finns kanske en öppning i kommande kommunval.

De fem andra partierna i kommunfullmäktige har framhållit att de inte vill bygga en fjärde förskola i VOK-skogen. Det finns alltså andra alternativ att rösta på.

Ser i moderaternas lokala valbroschyr att flera av kandidaterna till fullmäktige gillar att vistas i skog och mark. Gemensamt för flera av dem är att de inte bor i staden utan ofta har skogen utanför stugknuten.

Jag tycker att de skulle kunna unna Vimmerbyborna att får ha kvar friluftsområdet VOK-skogen välskött och utan att bygga en till förskola där.