SMHI klass 2-varnar i Östergötland

Nu går SMHI ut med den högsta temperaturvarningen som finns för Östergötland, en klass 2-varning. En sådan har inte skett sedan man började med temperaturvarningar 2011.

Värmen håller i sig i minst tio dagar till.

Värmen håller i sig i minst tio dagar till.

Foto: Jonas Tetzlaff/Arkivbild

Östergötland2018-07-18 15:35

Värmen håller i sig i Östergötland. En klass 2-varning som nu utfärdats innebär att det ska antingen vara 30 grader i fem dagar i följd, eller 33 grader i tre dagar i följd.

– Vi har uppgraderat varningen då det ser ut som att perioden för de höga temperaturerna blir längre än vad vi hade förut, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Själva temperaturerna förändras inte när varningen går upp ett steg, det handlar om att värmen håller i sig under en längre period.

– Det finns inte klass 3-varningar för hög temperatur, det här är den högsta, säger Lisa Frost.

Anledningen till att SMHI går ut med varningen är främst för att värmen kan få konsekvenser för riskgrupper i samhället, som gamla, sjuka och gravida.

– Men när det är så här varmt under en längre tid så är det viktigt för alla att dricka mycket, hålla sig i skuggan eller inomhus. För det är lätt att man blir uttorkad. Vi började utfärda varningar för höga temperaturer 2011, under den här perioden tror jag inte att vi har en klass 2-varning för Östergötland förrän nu, säger Lisa Frost.

Temperaturen kan möjligen gå ner något tillfälligt i helgen, och bli mellan 25 och 30 grader.

– Men sedan är det tyvärr åter igen riktigt varm luft runt dryga 30 grader som kommer. Vi ser tyvärr inget slut på det här i prognoserna. Varken på torkan eller på värmen under tio dygn framöver. Och det ser inte ut att bli något ihållande regn heller, säger Lisa Frost.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!