Vindkraftspark krymper: "Blir färre än 18 verk"

BayWa r.e. Nordic har haft ett första samrådsmöte om vindkraftsplanerna i Ryningsnäs. "Det kommer sannolikt att bli färre än de 18 verk som vi först hade tänkt", säger bolagets vd Maria Röske.

I dagsläget finns två vindkraftverk i Ryningsnäs. Tanken är att de ska rivas och ersättas av en större vindkraftspark.

I dagsläget finns två vindkraftverk i Ryningsnäs. Tanken är att de ska rivas och ersättas av en större vindkraftspark.

Foto: Jimmy Larsson

Ryningsnäs2023-02-24 12:00

I slutet av december kunde Vimmerby Tidning berätta att en stor vindkraftspark med 18 verk planeras i Ryningsnäs, sydost om Mörlunda. Det framgick av samrådshandlingar som företaget BayWa r.e. Nordic AB hade lämnat in till länsstyrelsen.

Nu har ett första samrådsmöte hållits med Hultsfreds kommun och länsstyrelsen. Även grannkommuner var representerade på mötet.

– Senare i vår ska vi ha samråd med allmänheten, säger Maria Röske, vd för BayWa r.e. Nordic.

undefined
"Den här parken skulle kunna leverera 300 000 megawattimmar per år", säger Maria Röske, vd för BayWa r.e. Nordic.

Vill ni fortfarande bygga 18 vindkraftverk i Ryningsnäs?

– Vi har haft det första samrådet med berörda kommuner och länsstyrelsen. Vi har förstått att man på Hultsfreds kommun vill ha lite längre avstånd framöver till bostäder än det som blir om man går på dagens praxis i domstolarna, säger Maria Röske och tillägger:

– Med den informationen vi fick ska vi titta på hur många verk som får plats i området. Det kommer sannolikt att bli färre än de 18 verk som vi först hade tänkt.

Under de senaste åren har Hultsfreds kommun använt det kommunala vetot mot flera vindkraftsparker. Påverkar det ert intresse för etablering i kommunen?

– Det är självklart viktigt för oss att förstå vad det är som har fått kommunen att säga nej de gångerna. Vi bedömer att förutsättningarna här borde vara annorlunda. Men eftersom vi vet att det har varit många nej är dialogen med kommunen enormt viktig för oss. Platsen är utpekad som lämplig i översiktsplanen i dag, därför har vi tänkt att det kan finnas goda möjligheter att kommunen är positiv. 

undefined
I dagsläget finns två vindkraftverk i Ryningsnäs. Tanken är att de ska rivas och ersättas av en större vindkraftspark.

Enligt Hultsfreds kommun är kapitlet om vindkraft i översiktsplanen inaktuellt. Men även i ett förslag till vindbruksplan pekas det aktuella området ut som lämpligt för vindkraftsetablering.

– I förslaget är det ett av de områden där man ser att det skulle kunna vara möjligt, säger Anders Karlsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på kommunen.

Kommunfullmäktige har ännu inte godkänt vindbruksplanen.

– Vi vet inte hur den slutliga vindbruksplanen kommer att se ut. Företaget är medvetna om att det inte finns något beslut, säger Anders Karlsson.

Varför har ni valt att titta på en etablering i Hultsfreds kommun?

– Framför allt tyckte vi att det var intressant att ett område var utpekat som lämpligt. Sedan är det mestadels produktionsskog. Det är sannolikt att det inte kommer att finnas höga naturvärden. Vi bedömer att vinden kommer att vara bra här, och det är ett område där det behövs tillföras mer produktion, säger Maria Röske och fortsätter:

– Elproduktionen i Hultsfred är 88 011 megawattimmar, men elanvändningen i Hultsfred är 206 481 megawattimmar. Det är ett stort glapp där, och det ser likadant ut om man tittar i hela Kalmar län. Den här parken skulle kunna leverera 300 000 megawattimmar per år. Vi tänker att det skulle vara ett viktigt tillskott. 

undefined
Fotomontage av hur vindkraftsparken kan komma att se ut från Persmåla, omkring 1,4 kilometer till närmsta vindkraftverk.

Hon hänvisar till Kalmar läns klimat- och energistrategi.

– Där står det att år 2030 ska produktionen av förnybar energi vara minst lika stor som länets totala energianvändning.

Varför vill ni bygga 300 meter höga vindkraftverk?

– Vi har tagit höjd för morgondagens teknik. Vi vet inte exakt hur höga verk vi vill bygga, utan det handlar om att ta höjd för att kunna bygga de verken som finns på marknaden och som är de mest lämpade för platsen, för att använda ytan på bästa sätt när vi har fått vårt tillstånd.

Hur vanligt är det med 300 meter höga vindkraftverk?

– Om vi pratar om hur vanligt det är att ha samråd om det 2022 eller 2023, så är det väldigt vanligt. I dag finns det inga byggda verk som är 300 meter. Jag tror att 240 meter är det högsta verk som har byggts i Sverige.

Enligt Energimyndigheten är de vindkraftverk som tas i drift i Sverige just nu oftast mellan 180 och 220 meter höga.

undefined
De nuvarande vindkraftverken i Ryningsnäs byggdes 2008. Syftet var bland annat att studera vindförhållanden för vindkraft i skogsmiljöer.

Hur långt bort kommer verken att synas?

– Det beror på var i landskapet man befinner sig. Alla sådana beräkningar kommer vi att visa på samråden med allmänheten, så att folk kommer att kunna få en god uppfattning. Det är viktigt för oss visa hur kommer det att upplevas och på vilka avstånd det kommer att synas, säger Maria Röske.

Hon konstaterar att projektet är i ett väldigt tidigt skede.

– Samrådsprocessen kommer att fortgå under lång tid. Vi kommer att ta in synpunkter och komplettera med det folk vill se.

När räknar ni med att lämna in en tillståndsansökan?

– Ungefär om ett år.

Vindkraftsprojekt

Nyligen beslutade kommunfullmäktige att avstyrka fortsatt prövning av företaget Njordrs vindkraftspark öster om Målilla. Det innebär att projektet stoppas, eftersom kommunen har vetorätt i frågan om vindkraftsetableringar.

Under de senaste åren har Hultsfreds kommun använt sig av det kommunala vetot vid flera tillfällen. 2021 och 2019 stoppades vindkraftsplaner i Tönshult utanför Virserum. 2020 fick Dackevind nej till att bygga en vindkraftspark vid Mösjöberget mellan Målilla och Virserum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!