Samstämmiga partier i lokalfrågor

Ett 40-tal av SPF Ydres medlemmar fanns i tisdags på plats i Rydängskyrkan i Rydsnäs då kommunens politiker bjudits in till valdebatt.

Politiker på plats i Rydsnäs. Fr v Anders Andersson (C), Gunilla Armsköld (S), Carl Rydberg (M), Sven-Inge Karlsson (C), Bengt Malm (KD) och Lina Masman (KD) och René Mraul, (MP)

Politiker på plats i Rydsnäs. Fr v Anders Andersson (C), Gunilla Armsköld (S), Carl Rydberg (M), Sven-Inge Karlsson (C), Bengt Malm (KD) och Lina Masman (KD) och René Mraul, (MP)

Foto: Arne Blixt

RYDSNÄS2018-08-22 16:30

SPF Ydre är en minst sagt en livaktig förening med mängder av aktiviteter. I tisdags eftermiddag hade föreningen med ordförande Jan-Anders Bergquist i spetsen bjudit in kommunens politiker till valdebatt. Av de sex partierna som ställer upp i fullmäktigevalet i Ydre hade SD valt att inte komma. Centerpartiet representerades av Anders Andersson och Sven-Inge Karlsson, miljöpartiets man på plats var René Mraul, socialdemokraterna ställde upp med två kvinnor, Anna-Lena Svensson och Gunilla Armsköld, Carl Rydberg var moderaternas starke man och kristdemokraternas representanter var Lina Masman och Bengt Malm.

Först ut var en fråga om hur man ska få tillväxt i Ydre. Här menade Sven-Inge Karlsson och Anders Andersson att tillväxt kräver en ekonomi i balans.

– En annan viktig del när det gäller tillväxt är att alla delar av kommunen bebyggs och då speciellt attraktiva områden vid Sommen. Just nu tittar vi på ett område i Norra Vi, sa Sven-Inge Karlsson.

Flera frågor kring vården och vårdcentralen dök upp.

– Vårdcentralen i Österbymo fungerar nu bra och förbättringar pågår på äldreboendet Solängen och förhoppningsvis kommer vi att få till flera demensplatser, vilket idag det finns brist på, sa Anna-Lena Svensson.

Enigheten var stor om att kommunen ska arbeta för samråd med andra östgötakommuner och regionen.

Carl Rydberg hakade på och menade att det är väldigt viktigt att behålla kvaliteten på vårdcentralen och att en ekonomi i balans ger förutsättningar för en fortsatt utveckling av kommunen.

René Mraul ställde sig frågande till hur planerade byggnationer ska finansieras och förordade personröstning.

Lina Masman och Bengt Malm menade att sjukvården ska förstatligas och orsaken till det menar man är att de mindre kommunerna åsidosätts av Region Östergötland.

– Vi vill ha poliser på plats här i Ydre på kvällar och helger och andra viktiga frågor för oss som vi kommer att driva är att det blir mindre barngrupper i förskolan och mer kollektivtrafik, sa Lina Masman.

Andra frågor som dök upp var att mindre vägar i kommunen är i dåligt skick och att parkeringen utanför COOP i Österbymo ska vara under alla kritik. Parkeringen ska finnas med i kommande planering framöver.

Sammanfattningsvis var samtliga partier samstämmiga i lokala frågor.

lars-goran.bexell@vtkp.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!