"Sätt att sätta en liten ort på kartan"

Ett helt nytt band – Common Mortal Men – gör entré i nionde upplagan av Rumskulladagen. ”Rumskulladagen är ett sätt att sätta en liten ort på kartan”, säger Peter Fjällgård i styrgruppen.

Rumskulladagen drar folk. Den 28 juli är det dags för nionde upplagan.

Rumskulladagen drar folk. Den 28 juli är det dags för nionde upplagan.

Foto: Micael Rundberg

Rumskulla2019-07-13 17:00

Sista söndagen i juli är det dags för Rumskulladagen. Igen, får man ju säga, med tanke på att det är nionde året för arrangemanget där Rumskullas alla föreningar samarbetar.

– Det är ju så modernt att prata om samverkan, men det har vi hållit på med länge. Och i första protokollet står det att Rumskulladagen är till för att sätta fokus på Rumskulla. Det är fortfarande ambitionen med dagen, som vi vill ska vara en fest för alla åldrar, säger Peter Fjällgård.

Under några år har Rumskulladagen snittat på omkring 500 besökare. Fjolårets värme drog ner publiksiffran till 300-350.

Vad siktar ni på i år?

– Vi siktar aldrig, vi bara kör. Men visst borde vi kunna dra 300-400 personer.

I år har man valt att dra ner antalet band till två. Allt för att ge mer tid åt musikerna.

– Det känns inte bra att klämma in en massa duktiga musiker i ett tajt program med snålt utrymme. Men inget är hugget i sten. Vi testar.

Och de som får speltid i år är Dave Rosewood & The Rough Riders och helt nya Common Mortal Men, som gör sin allra första spelning just i Rumskulla.

– Bandet består av rutinerade musiker, Kalle Sellbrink, Bert Olausson, Robert Juth, Ola Söderberg och Nisse Jaldefeldt. Det ska bli väldigt spännande att höra båda banden, säger Peter Fjällgård.

I övrigt bjuder Rumskulladagen på blandat program med hoppborg och ansiktsmålning för barnen, lotterier och försäljning av varor som begränsats till härproducerat i Rumskulla socken.

– Och så kör vi favorit i repris, med utställning av gamla Rumskullabilder, där man får gissa vilka som är med på bilderna. En liten grej i det hela, men väldigt kul. Det drog så mycket folk förra året att vi fick ha en extra lördag öppet bara för det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!