Ny brandstation väntas kosta mer än 61 miljoner

Ett skånskt fastighetsbolag ska bygga Rosenfors brandstation och sedan hyra ut anläggningen till Hultsfreds kommun under 25 års tid.

Förhoppningen är att bygget av den nya brandstationen ska inledas kring årsskiftet. Projektet är det första som Novum Samhällsfastigheter gör i Småland.

Förhoppningen är att bygget av den nya brandstationen ska inledas kring årsskiftet. Projektet är det första som Novum Samhällsfastigheter gör i Småland.

Foto: Jimmy Larsson

Rosenfors2023-07-26 05:00

En så kallad hyresvärdsupphandling har gjorts inför bygget av den nya brandstationen i Rosenfors, som ska ersätta de båda brandstationerna i Målilla och Mörlunda.

– Då söker kommunen en hyresvärd, och i detta fall ingår det att bygga anläggningen också. Det är ett vanligt upplägg från myndigheter och kommuner att göra så här, säger Martin Andersson, projektutvecklingschef på Novum Samhällsfastigheter AB.

Bolaget, som har sitt säte i Helsingborg, vann upphandlingen med ett anbud på 61,7 miljoner kronor. Totalt fyra företag lämnade anbud, varav det högsta uppgick till 144 miljoner. Novums anbud var lägst.

undefined
Skisserna visar ett förslag på utformning av den nya brandstationen, som ska byggas vid södra infarten till Rosenfors.

Är det ert första projekt i Småland?

– Ja, det är det faktiskt, säger Martin Andersson.

– Vi har byggt i Falkenberg, annars har vi mest hållit till i Skåne än så länge.

Hultsfreds kommun kommer att sälja fastigheten där brandstationen ska byggas till Novum för 325 000 kronor. Försäljningen har ännu inte genomförts, eftersom en lantmäteriförrättning först måste göras. 

När brandstationen står klar kommer den att hyras ut till kommunen i 25 år.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C) ser fördelar med upplägget.

– Vi behöver fler aktörer som jobbar hos oss i vår kommun på olika sätt. Vi har inga övriga fastigheter själva i området. Vi valde det här upplägget utifrån att det såg intressant ut, säger Lars Rosander.

– En fördel är att vi har en fast kostnad under den här perioden som inkluderar allt underhåll, uppvärmning, övriga driftskostnader, snöskottning och annat som gör att vi inte behöver ha en egen organisation i Rosenfors.

undefined
Kommunchef Lars-Erik Rönnlund, här tillsammans med kommunalrådet Lars Rosander (C) uppger att kostnaden kommer att överstiga 61,7 miljoner, med tanke på kommande hyreshöjningar.

Hade det inte blivit mer ekonomiskt fördelaktigt för kommunen att äga brandstationen?

– På ett sätt vi kanske har en bättre möjlighet till upplåning och så vidare. Vi har naturligtvis diskuterat det här ingående och sett fördelar och nackdelar med det hela. Vi kunde kanske haft lägre kostnader på räntor, men vi såg andra fördelar med driften och underhållet.

Kommunchef Lars-Erik Rönnlund jämför avtalet med ett vanligt hyreskontrakt.

– Med den unika skillnaden att här byggs brandstationen först och sedan hyr vi den, säger han.

Kan kostnaden bli högre än 61,7 miljoner i slutändan?

– Det kommer den att bli när man efter 25 år tittar på det, för en hyra indexjusteras varje år.

Hur hög kan kostnaden bli?

– Det blir hypotetiskt, då ska jag gissa vad inflationen är i 25 år.

Rönnlund vågar sig ändå på en gissning.

– Två, tre procents inflation per år är nog det vi kommer att se, och då kommer index att ligga där. Ungefär två, tre procents justering per år.

undefined
Förhoppningen är att bygget av den nya brandstationen ska inledas kring årsskiftet. Projektet är det första som Novum Samhällsfastigheter gör i Småland.

Novum Samhällsfastigheter hoppas på byggstart kring årsskiftet.

– Det blir biluppställningsplatser för tre bilar samt en tvätthall. Sedan är där en lägre personalbyggnad med bland annat omklädningsrum, administration, bastu och ett mindre gym, säger Martin Andersson.

När räknar ni med att brandstationen kan stå klar?

– Vi har cirka 18 månaders byggtid, så efter semestern 2025 bör det bli ungefär.

Ser ni någon risk för att bygget drar ut på tiden på grund av materialbrist eller annat?

– Nej, det ser vi inte. Vi har inte haft så stora bekymmer med det på ett tag, utan det har stabiliserat sig.

Kommer ni att anlita lokala underentreprenörer?

– Till brandstationen kommer vi att jobba med Dynacon Construction från Växjö. Vi kommer att handla upp dem som en totalentreprenör, sedan kommer de i sin tur att använda en del underentreprenörer, men det är inte klart i dagsläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!