Nyinflyttad och nollställd: "Jag är inte så nervös"

Som helt nyinflyttad i Rimforsa börjar massageterapeuten Sofia Svärd om från noll. Nu öppnar hon upp sin mottagning, i sedan länge tomma lokaler, och söker fler hyresgäster.

Sofia Svärd, massageterapeut och egenföretagare, har precis flyttat till Rimforsa. Nu öppnar hon upp en egen mottagning med målet att fylla lokalerna med fler kompetenser.

Sofia Svärd, massageterapeut och egenföretagare, har precis flyttat till Rimforsa. Nu öppnar hon upp en egen mottagning med målet att fylla lokalerna med fler kompetenser.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-08-27 06:00

Grinden glider sakta upp till den låga verksamhetslokal som ligger precis i bruset av riksväg 23/34, bara något stenkast från "Rimforsarondellen". Genom åren har ett flertal företag, med olika inriktningar, startat upp sina verksamheter här. Sedan förra hösten driver fastighetsägaren Mats Bäckstedt en biltvätt i ena halvan. Vägg i vägg med biltvätten, i den andra halvan av den välexponerade byggnaden, är planen nu ett form av friskvårdscentrum.

undefined
"Målet är absolut att vi ska bli fler", säger Sofia Svärd när hon visar upp rummen i den fastighet hon nu själv satsar i.

– Jag hyr in mig i ett av rummen samtidigt som Mats (Bäckstedt) har gett mig lite av ett ansvar för lokalerna. Tanken är att det ska komma in fler som vill satsa här. Kanske en naprapat, kanske en kiropraktor, kanske en samtalsterapeut. Jag har träffat lite personer som är intresserade men det får ta den tid det tar, förklarar Sofia Svärd när vi slår oss ned för en intervju.

Själv är massageterapeuten helt nyinflyttad på orten. Så sent som nu i augusti flyttade hon på riktigt ut från bostaden i Jönköping och in i hennes och sambons nybyggda hus i Krågedal. Trots det deltidsjobbar hon redan på Rimforsa Strand – och har i dagarna smugit igång sin egen verksamhet.

– När man flyttar så pass långt som jag har gjort får man inte med sig några kunder. Jag går från ett 100-tal i månaden till att inte ha någon alls. Självklart har jag frågat mig hur det ska gå i lilla Rimforsa, förklarar Sofia.

undefined
Sofia Svärd öppnar upp grindarna till en verksamhetslokal som hon själv, tillsammans med andra, hoppas väcka till liv.

– Men samtidigt är jag inte så nervös och stressad, inte så länge jag har ett annat jobb vid sidan av. Om folk gillar det jag gör så kommer det att rulla på, fortsätter hon.

Uppväxten tillbringade hon i Linköping och sedan dess har hon bland annat arbetat som casinochef i Norge, drivit bageri och utbildat sig till massageterapeut. Att hon hamnade i Rimforsa beror på familjen – i synnerhet hennes bror Tobias Svärd, mäklare vid Fastighetsbyrån.

– Jag tittade på tomter här för länge sedan men när Tobias köpte tomt här i Krågedal så väckte han idén om att vi också skulle göra det. Vår släkt hänger nästan jämt så min sambo fick helt enkelt hänga på, säger Sofia med ett skratt.

undefined
Sofia Svärd är sedan tio år tillbaka utbildad massageterapeut och har sedan dess vidareutbildat sig vid flera tillfällen.

Som nyföretagare tror hon att hennes verksamhet kan fylla ett tomrum i kommunen.

– Det gäller att folk upptäcker att de inte behöver åka in till en klinik i Linköping och att de inser att friskvård är värt pengarna. Känslan är att det finns en möjlighet och ett utrymme för mig att växa, konstaterar Sofia.

Sofa Svärd hyr in sig i lokalen av fastighetsägaren Mats Bäckstedt. Samtidigt ansvarar hon för kontakten med andra företagare som är intresserade av en lokal.
Sofa Svärd hyr in sig i lokalen av fastighetsägaren Mats Bäckstedt. Samtidigt ansvarar hon för kontakten med andra företagare som är intresserade av en lokal.
Karta: Massagemottagning, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!