Start av Inre hamnens andra etapp

Norrköping har under det senaste decenniet gått från en sömnig tillvaro till en tillväxtkommun som sjuder av liv och rörelse.

Inre hamnen skiss av etapp ett. Fotograf/Källa Nyréns

Inre hamnen skiss av etapp ett. Fotograf/Källa Nyréns

Foto:

Östergötlands Län2018-04-25 00:00

Byggstarten av den nya höghastighetsjärnvägen Ostlänken och satsningen på den nya hamnen gör Norrköping till en attraktiv stad för folk och företag som vill etablera sig i logistiskt centrum . Men för att kunna svälja denna befolknings- och företagstillväxt räcker det inte med infrastruktur enbart det behövs bostäder också.

Bygga i fatt behovet

Norrköping stadsplaneringsnämnd jobbar för att få fram nya områden att detaljplanera i stadsdelar där folk vill bo. Inre Hamnen där man ska bygga tusentals nya bostäder i vattennära läge är ett sådant exempel på ett projekt som är långt framme. Ett annat projekt som är ytterligare ett exempel på långt framskridna planer är "Torshagshuset" i Åby som inom några år kan bli ett bostadsområde.

Utvecklingen av Inre hamnen är en del av den stora stadsutveckling som kommer att ske kring det nya resecentrumet och projektet planeras vara helt färdigställt innan Ostlänken tas i bruk. Under stadsplaneringsnämndens möte den 17 april förväntas beslut om att ta fram en ny detaljplan för projektets andra etapp att tas.

Aktiva byggherrar

Inre hamnen har väckt ett stort intresse lokalt och nationellt. När etapp 1 nu går mot antagande och genomförande är förslaget att stadsplaneringsnämnden beslutar om att ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att påbörja arbetet med att ta fram en ny detaljplan för projektets andra etapp.

Fyra av de bolag som äger eller har förvärvat mark i etapp 2 vill sätta igång arbetet och har sedan tidigare lämnat in ansökan till stadsbyggnadskontoret om att påbörja planläggning. Det är idag Mattssons Fastighetsutveckling AB, Eklöfs Fastighets AB, Nova Fastighetsförvaltning AB och Riksbyggen som äger och vill utveckla sina fastigheter i etapp 2. Flera markförvärv och aktiva byggherrar är på gång.

Ungefär hälften av marken i etapp 2 ägs av kommunen, och den kommer i stor utsträckning att tilldelas privata aktörer som kan utveckla nya bostäder, kontor eller andra verksamheter i Inre hamnen. Inom etapp 2 ska det även göras plats för flera av de funktioner som behövs för stadsdelen, som förskolor. Inom etapp 2 planeras också för en aktivitetspark - ett grönt stråk som sträcker sig mellan den framtida stadsparken i Johannisborg och den nya parken med kanaler och publika bad i etapp 1.

Prövas i april

Inför stadsplaneringsnämndens nästa möte är Norrköpings kommun positiva till att industriområdet Torshag 5:5 i Åby utvecklas till boende och verksamheter som inte är störande i kombination med ett visst publikt inslag. Hantverksbod och café i kombination med de natursköna omgivningarna och den historiska miljön skulle kunna bidra till en målpunkt i Åby.

De nya användningarna ska prövas i detaljplan och olika utredningar kommer göras i samband med planarbetet för att säkerställa lämpligheten.Detaljplanearbetet bedöms stämma överens med Översiktsplan för staden (2017) där Åby är en utpekad prioriterad utvecklingsort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!