Ryckte undan barnet i absolut sista stund

Det finns ingen anledning att ändra tingsrättens fråga om skuld och påföljd. Det blir därmed fem månader i buren för den 25-årige östgöten. Vad hände? Ynglingen flydde i 180 km i timmen från polisen och höll senare på en gång- cykelväg på att köra över ett litet barn.

Östergötlands Län2018-04-20 12:30

Händelsen inträffade i slutet av maj förra året. Ynglingen körde omkring i en lånad bil, som dessutom saknade registreringsskyltar. När polisen upptäckte bilen och satte på blåljuset, blev det full istället för stanna och stopp, full gas och flykt via en trottoar förbi polisbilen.

"Ta honom"

Det gick som snabbast i 180 km i timmen. Ynglingen i lånade bilen var rädd att fordonet skulle tas i beslag och fortsatte ut på en gräsplan och vidare över en gång- och cykelväg och en lekpark.

Poliserna fortsatte långsamt efter den flyende bilen, eftersom de inte ville hetsa föraren. Folk skrek: "ta honom".

En polis vittnade i tingsrätten att hon tydligt minns hur en liten pojke på en cykel höll på att bli påkörd, men att pojkens pappa hann rycka undan barnet i sista sekund.

Fem månader

De efterföljande poliserna tappade aldrig bilen ur sikte eftersom de enkelt kunde följe rökmolnet efter den. Till slut stannade bilen och ynglingen gick ur den. Vid gripandet gjorde ynglingen enligt poliserna våldsamt motstånd, och "krängde med kroppen".

Det blev brottningsmatch på platsen innan polisen fick kontroll över situationen.

Enligt ynglingen stannade han självmant bilen, han gjorde inget motstånd och han hävdar att en av poliserna försökte bryta hans arm.

Såväl tingsrätten som hovrätten dömer dock i enlighet med polisernas utsago. Nu väntar fem månaders fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!