I år saknas bara en kommun när hela länet dansar

Dansens vecka växer. I år dansar alla kommuner i länet - utom en.

Anna Ljung och Elisabeth Asp. Foto: Carolina Fransson

Anna Ljung och Elisabeth Asp. Foto: Carolina Fransson

Foto:

Östergötlands Län2018-04-22 14:00

När Dansens vecka startade 2012 medverkade sex östgötakommuner. Nu är dubbelt så många med.

- Det är helt fantastiskt att det växer. Det är ju det som är tanken med Dansens vecka. Det är viktigt att visa att det är många barn och unga som håller på med dans, att det är ett väldigt stort fritidsintresse i Östergötland. Många är engagerade i dansen, tränar mycket, tävlar mycket och åker på tävlingar, säger Anna Ljung, dansutvecklare på Dans i Öst och Region Östergötland.

Ydre ny kommun

Dansens vecka arrangeras av de medverkande kommunerna och Region Östergötland från den 21 april till den 29 april i år. Medverkande kommuner i år är Åtvidaberg, Ydre, Kinda, Ödeshög, Finspång, Söderköping, Vadstena, Mjölby, Motala, Linköping, Norrköping och Valdemarsvik. Ydre kommun är med för första gången.

I årets program ingår mycket prova på- tillfällen. I Norrköping kan man till exempel prova Hiphop Jam på Stage Skandia lördagen den 28 april och i Linköping kan man prova balett i Dansens hus samma dag.

Ut i stadsdelarna

I Norrköping har man sedan tidigare haft en hel del arrangemang även utanför stadskärnan. I Linköping satsar man ordentligt på det i år.

-Vi har hittat ut till ytterområdena Ryd, Skäggetorp och Berga. Syftet med det är att vi vill vill sprida dansglädjen och komma ut till alla medborgare, säger Elisabeth Asp, dansansvarig i Linköping.

I Skäggetorp händer det något nästan varje dag. Nu på lördag, den 28 april, förvandlas Skäggetorps centrum till ett stort dansgolv där man kan spontandansa till orientaliska toner.

Årets program sett till hela Östergötland har ett brett utbud, både om man vill prova på själv eller uppleva dans. Det vänder sig till alla åldrar och innehåller bland annat balett, linedance, västafrikansk dans, tango, vas, schottis, humppa, street, meditation, disco, salsa, folkdans och zumba.

Inför nästa år hoppas Anna Ljung att samtliga 13 kommuner i Östergötland medverkar.

-Det vore helt fantastiskt. Boxholm saknas, men jag har en känsla av att de är på ingång. Jag har en del kontakter där så det kommer förhoppningsvis att bli så, säger hon.

Här på Stage Skandia i Norrköping kan man prova Hiphop Jam. Foto: Tommy Pettersson
Här på Stage Skandia i Norrköping kan man prova Hiphop Jam. Foto: Tommy Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!