Fredrik och hans elever trea i Robot-SM

Fredrik Eriksson har, tillsammans med elever på Kungshögaskolan i Mjölby, kommit trea i robot-SM i Göteborg. Det är första året han ställer upp i tävlingen och nu är tanken att deltagandet ska bli ett återkommande inslag i kurserna Teknik 2 och Design 1 på skolans teknikprogram.

Roboten föreställer filmkaraktären Mr Bean och hans bil. Foto: Carolina Fransson

Roboten föreställer filmkaraktären Mr Bean och hans bil. Foto: Carolina Fransson

Foto:

Östergötlands Län2018-04-25 20:00

Fredrik Eriksson bor i Linköping och undervisar i teknik och design på Kungshögaskolan sedan ett år tillbaka. Deltagandet i SM var hans idé och den väcktes efter att hans bror ställt upp i tävlingen ett år tidigare.

-Han kom sist i sin klass så jag tänkte att jag skulle slå honom, säger han.

Mr Bean

Eleverna gillade hans idé. De hade en deltävling på skolan och efter den utsågs de fyra elever som fick följa med Fredrik Eriksson till Göteborg där SM avgjordes under helgen som gick.

Tävlingen arrangeras av, och på, Chalmers och man kan ställa upp i olika klasser. Fredrik Eriksson och eleverna ställde upp i klasserna "linjeföljning" och "freestyle". I freestyle deltog sex lag och de nådde en tredjeplacering. Hans och Kungshögakolans elevers robot föreställer filmkaraktären Mr Bean som sitter i en fåtölj på taket av sin bil. Dockan är gjord av lera och kläderna är hemmasydda. Bilens chassi är gjort av bland annat flingpaket och aluminiumfolie.

"Lärorikt"

Nästa år kommer han att ställa upp igen, med nya elever.

- Eleverna lär sig mycket av det här. De utökar sina kunskaper i design, lär sig att löda ihop kretskort och lär sig att hitta komponenter som passar till exempel, säger Fredrik Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!