Över ett dygn efter läckan - fortfarande utan vatten

På måndagseftermiddagen var den stora läckan i Österbymo lagad - men det dröjde längre än så innan vattnet rann i alla kranar. Under tisdagen var restaurangen Ydregården fortfarande drabbad.

Mer än ett dygn efter vattenläckan i Österbymo stod företagaren Kenth Lindgren och Ydregården fortfarande utan vatten. "Det har gått bra ändå", säger Lindgren.

Mer än ett dygn efter vattenläckan i Österbymo stod företagaren Kenth Lindgren och Ydregården fortfarande utan vatten. "Det har gått bra ändå", säger Lindgren.

Foto: TT/Max Elofsson/bildmontage

Österbymo2020-08-11 14:00

– Vi ligger längst upp på en höjd så trycket har inte nått hit än. Visst påverkar det vår verksamhet, det blir mer omständligt, men vi är vana vid det efter ett sånt här år med corona och allt, konstaterar företagaren Kenth Lindgren.

Det var under måndagsnatten, omkring klockan 02.00, som va-teamet i Ydre kommun larmades om vattenläckan. Steg ett blev att identifiera eventuella el-, telefoni- och bredbandskablar i marken - sedan kontaktades en tillgänglig grävmaskinist. Omkring klockan 07.00 på morgonen var grävarbetet igång - drygt sju timmar senare var det trasiga röret lagat.

– En försöker komma igång med arbetet så snabbt som möjligt och nu gick själva reparationen snabbare än vi hade räknat med. Vi trodde det var ett gjutjärnsrör, som är svårt att få tag i grejer till, men nu var det en järnledning. Den hade stora hål i sig - det såg förskräckligt ut, berättar va-maskinisten Jimmy Andersson.

– Trots att en läcka är lagad dröjer det ju ett tag innan alla har vatten igen. Man måste lufta systemet.

undefined
Ydregården och ytterligare en rad fastigheter i Österbymo har en egen pumpanläggning och är vid lunchtid på tisdagen fortfarande utan vatten.

Parallellt med reparationen av läckan placerade va-teamet ut tankar med cirka 1 000 liter vatten vid Plassen, Solängens äldreboende och Österbymo förskola. Även Ydregården fick ta del av en tank.

– Till en början fick vi åka en mil till för att hämta vatten, så det tog lite längre tid, men sedan kunde vi koppla om vattenverket i Österbymo så att en liten del av samhället fick vatten, förklarar Andersson.

– Andra invånare har kommit och hämtat vatten här, framförallt igår kväll och nu på tisdagsmorgonen, berättar Lindgren.

Senare på måndagskvällen togs vattentanken på Plassen bort - trots att alla invånare inte hade rinnande vatten.

– Den var av rostfritt stål och stod på en släpkärra. Vi tog mest bort den för risken att den skulle bli stulen under natten, förtydligar Andersson.

undefined
Vattentanken på Plassen i Österbymo togs bort under måndagskvällen för risken att den skulle bli stulen - utan information till ortsborna.

Informationen till medborgarna sköttes via kommunens hemsida - och media.

– Jag tycker att vi hanterade det bra. Vi informerade och det spreds sig mellan ortsborna. Att tanken vid torget togs bort informerade vi inte om men det fanns ju vatten vid fler platser, konstaterar Urban Tordsson, teknisk chef.

Vad kommer ni göra för att det inte ska ske igen?

– Självklart underhåller vi alltid våra ledningsnätverk men var det ska komma att läcka kan man aldrig förutse. Det kommer säkert att ske igen, avslutar Tordsson.

Karta: Österbymo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!