Hittade tuppar – mitt i centrum

Natten mot tisdag gjordes ett ovanligt fynd på Stortorget i Norrköping: Tre livs levande tuppar, placerade i en kartong. Om de inte får ett nytt hem riskerar de att avlivas.

De tre tupparna tas omhand av Linköpings djurskyddsförening.

De tre tupparna tas omhand av Linköpings djurskyddsförening.

Foto: Anneli Daging

Norrköping2018-08-07 20:50

Det var strax före klockan två natten mot tisdag som en privatperson gjorde den annorlunda upptäckten. I en kartong placerad på Stortorget var tre tuppar, livs levande.

Efter att ha tillbringat natten och större delen av tisdagen på polishuset, fick tupparna ett åtminstone tillfälligt hem på Linköpings djurskyddsförening.

Enligt föreningens ordförande Anneli Daging mår de bra.

– De var lite hungriga och törstiga, men nu är de i en hönsgård, avskilda från de andra. Så får vi se sen vad som händer. Helst vill man ju hitta hem till dem, för vi kan inte ha kvar dem. Vi kan bara förvara tupparna till att polisen bestämmer vad som ska hända med dem.

Att djur dumpas på det här sättet är tyvärr något som händer då och då, berättar Anneli Daging, men hon tycker det är ett väldigt "lågt" agerande.

Vad ska man göra om man inte kan ha kvar sina djur?

– Man måste ju be om hjälp. Höra sig för om någon kan ta över djuren. Och fungerar inte det, då får man helt enkelt avliva dem. Har man djur måste man se det från den sidan också, att man måste ta bort ibland.

Om inga nya ägare vill ta hand om de tre tupparna kommer de sannolikt att avlivas, framhåller hon vidare.

Om du ska försöka sälja in tupparna: Varför vill man ha tre tuppar?

– Jag tänker att man får dela upp dem på tre olika hem, förstås. För man har i regel en tupp på sju höns, säger Anneli Daging.

– Sen kan man ha fler tuppar om man inte tycker att det stör grannarna, för de ska ju gala ikapp. Och om de inte slåss och sådana här saker, för det kan ju också hända ibland.

Hur verkar de här komma överens?

– Jo, men de har nog varit tillsammans innan, det tror jag, för de var ju tajta. De satt nära varandra, säger Anneli Daging.

En eller två av tupparna tror hon tillhör rasen blomme, men den tredje är hon osäker på.

– De är jättefina, väldigt vackra. Och säkert inte speciellt gamla heller. Det är synd om de inte får leva vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!