De sprider miljökunskap till barn och vuxna

Anders Carlsson, miljökonsult och Roland Arvidsson, som skriver böcker som inspirerar till att tänka på miljön, samverkar för att sprida kunskap om hållbar utveckling.

Roland Arvidsson vid Motala Ström, som förekommer i hans pedagogiska berättelse om hur fiskar vandrar mellan bäckar och Östersjön.

Roland Arvidsson vid Motala Ström, som förekommer i hans pedagogiska berättelse om hur fiskar vandrar mellan bäckar och Östersjön.

Foto: Henrik Johansson

Norrköping2018-10-02 16:33

Som tidigare miljöstrateg och forskningskommunikatör på Avdelningen för industriell miljöteknik på Linköpings universitet har Anders Carlsson en hel del insyn i hur man på bästa sätt hanterar miljön och agerar för det som kallas för hållbarhet. Nu arbetar han för Sveriges ledande naturmiljökonsultsbolag, Calluna AB, och är även engagerad i ideella föreningen Cleantech Östergötland som är ett regionalt nätverk för miljöteknik.

Roland Arvidsson skriver pedagogiska berättelser för barn. Han är "pappa" till sagofigurerna Professor Gullström och Baby-Nessie, som bland andra prinsessan Estelle – hertiginna av Östergötland – kunnat ta del av. Berättelserna ger inblick i klimat och vattenmiljö.

Nu samverkar Anders Carlsson och Roland Arvidsson för att sprida sina miljökunskaper vidare till barn och vuxna.

– Vi försöker skapa positiva berättelser kring de här framtidsfrågorna, säger Anders Carlsson. Anders och Roland har företaget Ecorado där de – utifrån etablerad kunskap – arbetar med inspiration och så kallad upplevelsedesign för hållbarhet.Illustratören Kalle Landegren och läraren och rollspelspedagogen Karin Johansson från Uppsala är också knutna till Ecorado.

De berättar att innovationsmyndigheten Vinnova anslagit medel till ett stort innovationsprojekt som stöttas av Linköpings kommun och Uppsala universitet.

– Projektidén handlar om att skapa en lekplats där barnen dels får vara kreativa, men också lockas att lämna datorn och komma ut och röra på sig, säger Anders Carlsson och tillägger att den lekplats som blir testbädd för tekniken är tänkt att etableras på en gammal äng vid sjukhuset i Linköping.

– Vi har en idé om att skapa en lekplats där barnen dels får vara kreativa, men också får komma ut och röra på sig. Denna lekplats är tänkt att etableras på en gammal äng vid sjukhuset i Linköping.

Dessutom har de i olika projekt skapat rollspelskaraktärer med miljö och hållbarhet som tema. En sådan figur kallas för Alice M Money, och hon bryr sig verkligen inte om miljön där hon plötsligt dyker upp:

– Hon är en karaktär som alltid vill vara kommersiell och tjäna pengar, oavsett konsekvenser, säger Roland Arvidson som vid ett tillfälle – vid en aktivitet i Trädgårdsföreningen i Linköping – blev utsatt för denna rollspelskaraktär och fann henne något obehaglig.

– Jag blev provocerad av henne när hon dök upp. Jag trodde det var någon som la sig i. Då lät jag mig luras av den karaktär jag själv varit med och skapat.

Anders Carlsson och Roland Arvidsson tycks brinna för miljöfrågor.

– Det krävs folkbildning kring det här om hur man kan lösa miljöproblemen, säger Anders.

Genom berättelser och illustrationer når de inte bara ut till barn, även vuxna finner ett nöje i att lära sig mer om hur de ska agera miljövänligt. Metoderna som praktiseras syftar till att stimulera kreativitet och kan beskrivas som lekfulla. Några "pekpinnar" är det inte frågan om.

Uppdrag jorden är ett exempel. Ecorado har producerat detta nya läromedel för grundskolan, med ekonomiskt stöd av biståndsorganet Sida. Det är en äventyrlig berättelse om de globala miljömålen, som inleds så här: "Om alla levde som vi i Sverige skulle vi behöva 3 jordklot. Men, vi har ju bara ett jordklot! Så vi måste vara smarta och spara på jorden genom att leva mer hållbart".

Anders Carlsson (t v) och Roland Arvidsson har många idéer för hur man med hjälp av berättelser i sagoform ska sprida miljökunskap.
Anders Carlsson (t v) och Roland Arvidsson har många idéer för hur man med hjälp av berättelser i sagoform ska sprida miljökunskap.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!