Nytt projekt ska rädda hus från rivning

Hultsfreds kommun startar ett nytt projekt tillsammans med Statens bostadsomvandling. "Det kan rädda ett hus i Mörlunda från rivning", säger Helena Grybäck Svensson, vd för Hultsfreds Bostäder.

Åke Nilsson (KD), Alexandra Svensson (S) och Lars Rosander (C) var tre av deltagarna på presskonferensen där ombyggnadsplanerna i Mörlunda presenterades.

Åke Nilsson (KD), Alexandra Svensson (S) och Lars Rosander (C) var tre av deltagarna på presskonferensen där ombyggnadsplanerna i Mörlunda presenterades.

Foto: Jimmy Larsson

Mörlunda2024-01-24 16:58

Statens bostadsomvandling, Sbo, har tidigare byggt om Mimerhuset i Hultsfred och Strandhuset i Virserum till seniorboenden.

Nu är tanken att ett liknande projekt ska genomföras i Mörlunda tillsammans med Sbo.

– Vi har tecknat en avsiktsförklaring med dem. Vi ska göra en förstudie på om vi kan ta ett hus på Furuängsvägen 1–3, där vi har ganska mycket vakant, och göra om det till ett tillgängligt seniorboende för 65+, säger Helena Grybäck Svensson.

undefined
"Blir det verklighet behöver vi flytta om hyresgäster" säger Helena Grybäck Svensson, vd för Hultsfreds Bostäder.

I det aktuella huset på Furuängsvägen finns 14 lägenheter, varav endast sex är uthyrda i dagsläget. 

– I Mörlunda har det inte hänt något på länge när det gäller lägenheter. Här är en fastighet som både vi och Sbo tycker är lämplig. Vi kommer gemensamt att titta på det, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Vad händer med de sex hyresgästerna?

– Blir det verklighet behöver vi flytta om hyresgäster, säger Helena Grybäck Svensson och fortsätter:

– Att hitta ett samarbete med Sbo kan rädda ett hus i Mörlunda från rivning. Det står vi inför annars som alternativ, eftersom vi har väldigt mycket vakanser. Kan vi stuva om lite här så skulle det kunna gynna oss på många olika plan. Sedan blir det självklart besvärligt för hyresgästerna. Det får vi försöka lösa så bra vi kan. Vi har tomma lägenheter i samma område.

undefined
Tanken är att ombyggnaden ska ge Mörlunda fler tillgänglighetsanpassade seniorlägenheter.

Ett orosmoln är att hyresnivåerna skjuter i höjden alldeles för mycket efter ombyggnationen.

– Det finns en gräns för vad man är villig att betala för att bo i en lägenhet i Mörlunda.

Hur mycket dyrare blir hyrorna?

– Det går inte att säga i nuläget, utan det får kalkylerna visa. För Sbo är det otroligt viktigt att göra lyckade projekt. De vill inte att det ska stå halvtomt någonstans. Ska de trycka på knappen vill de se att det finns förutsättningar för att det blir lyckat. De ska förvalta statens pengar på bästa sätt.

Hultsfreds Bostäders strategi för rivning och nybyggnation godkändes i veckan av kommunstyrelsen, som även röstade ja till ett aktieägartillskott på 24 miljoner kronor. Som Vimmerby Tidning tidigare berättat kan totalt 93 lägenheter rivas i Hultsfred, Virserum och Silverdalen. Det slutgiltiga beslutet tas i kommunfullmäktige den 5 februari.

– Ett samhälle som ska utvecklas behöver både riva och bygga nytt. Man kan aldrig stå stilla, säger Lars Rosander.

undefined
"Ett samhälle som ska utvecklas behöver både riva och bygga nytt", säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Från Virserum har det kommit protester om "rivningshysteri".

– Man kan se på en fastighet utvändigt och tycka att den ser riktigt bra ut. Allt går att göra någonting med om man har obegränsat med pengar. När det gäller Cypressen har jag själv varit lite förtjust i det området, men det är väldigt många lägenheter som är helt ogörliga att hyra ut, säger Hultsfreds Bostäders ordförande Åke Nilsson (KD) som uppger att han saknade den pusselbiten tidigare.

Varför har underhållet av lägenheterna inte skötts bättre?

– Den frågan kan man ställa sig naturligtvis.

Ett grundläggande problem, enligt Nilsson, är att kommunen inte har tillräckligt med invånare för att fylla alla lägenheter som finns.

– Det har inte varit fyllt och då har man inte satsat på att rusta upp helt enkelt.

River ni också för att undvika social dumpning?

– Ja, det förekommer ju. Farhågan finns. Man skulle kunna säga: Varför säljer ni inte huset? Vi vet vad som händer i princip. Den som köper det måste få någon intäkt, och då har de sina affärsidéer.

undefined
Åke Nilsson (KD), Alexandra Svensson (S) och Lars Rosander (C) var tre av deltagarna på presskonferensen där ombyggnadsplanerna i Mörlunda presenterades.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!