Främmande hos backstugusittaren Johan Turk

Livet var tufft på landet år 1899. Det var mycket arbete, men det fanns också utrymme för en hel del lek.

I nådens år 1899 fick backstugesittaren Jonas Turk och hans fru Sofia besök av barnen från skolan. Länsmuseet i Kalmar ordnade en lika spännande som intressant lektion om livet förr i tiden.

I nådens år 1899 fick backstugesittaren Jonas Turk och hans fru Sofia besök av barnen från skolan. Länsmuseet i Kalmar ordnade en lika spännande som intressant lektion om livet förr i tiden.

Foto: Olof Carlson

Mörlunda2019-09-27 13:16

Barnen på mellanstadiet i Emådalskolan fick en inblick i hur livet kunde te sig i Mörlundatrakten år 1899 när de klädda i tidstypiska kläder hälsade på hos backstugusittaren Jonas Turk och hans fru Sofia, som bodde i Turkstugan som nu mera ligger i Hembygdsparken Blåbärskullen.

Men något finbesök blev det inte, barnen fick hjälpa till med sysslorna på stället. Allt från storbyk till att tälja klädnypor. Och fixa maten.

– De ska jag sälja på marken i Målilla, sa Jonas Turk där han stod mitt bland de flitiga eleverna och berättade dråpliga historier om livet på den här tiden.

Och även  som det var över 100 år sedan, så är han väl förtrogen med livet, rollen som Jonas Turk spelades med inlevelse av historikern Peter Danielsson från Länsmuseet i Kalmar.

Länsmuseet tog barnen med sig på en av sina spännande tidsresor. Den här gången till år 1899, ett spännande år när Mörlundatrakten var precis mitt emellan det gamla bondesamhället och industrialiseringen.

Så barnen fick se både hur den fattige backstugusittaren hade det, och hur sågverket drevs av den stora ångmaskinen, som förstås var i gång dagen till ära.

Barnen fick också hjälpa till att ordna med maten för dagen, det hör liksom till, och mellan arbetspassen blev det tillfälle att prova några av den tidens lekar. Som till exempel att gå på styltor. Det ser lättare ut än vad det är... Säcklöpning stod också på programmet och det lockade också till många skratt under dagens lopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!