Minnesord: Sture Petersson

Sture Petersson, Loxbo, avled den 24 augusti i en ålder av 87 år.

Minnesord2018-09-05 06:00

I maj 1931 föddes Alma och Karl Peterssons i Loxbo förste son. Han fick namnet Sture, och inom tolv år fick han fem yngre syskon. Redan i unga år visade han ett stort intresse för lantbruket och som äldste son var det naturligt att han skulle ta över föräldragården, som gått i släkten sedan 1851. Till och med på sin åttaårsdag var han ute och deltog i vårbruket efter skolan till stor besvikelse för sin bror, som hoppats på tårtfest redan på eftermiddagen.

Vid 20 års ålder gick han igenom Gamleby folkhögskola och lantmannaskola.

1957 var det dags för Sture, då nygift med Svea, att ta över ansvaret för gården, som han sedan framgångsrikt drev och utvecklade under många år. Fyra barn föddes i äktenskapet, och i dag har de tagit över ansvaret för gården.

Vår storebror Sture har under alla år, tillsammans med Svea, fått oss andra att känna oss välkomna till Loxbo, som blivit den naturliga samlingsplatsen för alla. Generöst har de tagit emot oss och tagit hand om oss.

Trots allt arbete med jord, skog och djur hade Sture tid att delta i Hembygdsföreningens arbete. Han var aktiv under många år och drog sig aldrig för att gripa in, där det behövdes.

Han arbetade i kyrkan som kyrkvärd under ett antal år och var också med i kyrkans övriga aktiviteter.

För elva år sedan drabbades Sture av sjukdom och förlorade förmågan att gå och fick svårigheter att tala. Trots detta var han alltid glad och positiv. ”Bara bra” svarade han alltid, när man frågade hur han mådde.

Vi syskon är otroligt tacksamma för att vi under så många år haft en så fantastisk storebror. Vi har fått ta del av hans generositet, humor och omtanke. Hans och Sveas hem har alltid stått öppet för oss. Saknaden efter Sture är så stor.

Våra tankar går i dessa dagar till Svea och barnen. Tack för allt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!