Nu öppnas minnenas arkiv runt om i landet

PÄ lördag firas Arkivens dag bÄde i Karlstorp och i KrÄkshult. Men i Bellö vÀljer fornminnesföreningen att stÄ över ett Är.

PÄ lördag öppnas arkiv upp och gamla bilder, texter och berÀttelser lyfts fram. Söder om Mariannelund firas Arkivens dag bÄde i KrÄkshult och i Karlstorp.

PÄ lördag öppnas arkiv upp och gamla bilder, texter och berÀttelser lyfts fram. Söder om Mariannelund firas Arkivens dag bÄde i KrÄkshult och i Karlstorp.

Foto: Arkiv/Rebecca Carlsson

Mariannelund2019-11-06 05:00

I grannsocknarna Karlstorp och KrÄkshult (som historiskt varit ett och samma pastorat) bjuder hembygdsföreningarna in till Arkivens dag i sockenstugan respektive AllégÄrden.

– Vi plockar fram Ivar och Maja Hersmarks klippböcker. De Ă€r frĂ„n 1950-talet och framĂ„t. MĂ„nga brukar bli sittande lĂ€nge med dem, sĂ€ger Alf Tagesson, ordförande Karlstorps hembygdsförening.

Börje Gunnevik har skÀnkt böckerna och han kommer under dagen att förelÀsa.

– Den hĂ€r gĂ„ngen blir det om utter. Sen Ă€r jag alltid öppen för att prata historia, sĂ€ger Gunnevik som skrivit tvĂ„ historieböcker om KrĂ„kshult, som har kopplingar till Karlstorp. Joel Flygare Pettersson underhĂ„ller pĂ„ dragspel.

I KrÄkshult stÄr berÀttelserna i fokus.

– Temat för Ă€r gömt och glömt och vi kommer att utbyta berĂ€ttelser om det, sĂ€ger hembygdsföreningens sekreterare Margaretha Bladh.

Möjlighet finns att besöka museet pĂ„ Ålarps loge.

I Bellö sker inget firande i Är.

– Vi brukar ha det men har haft mycket annat och nĂ€r lokalen var tingad sĂ„ valde vi att hoppa över, sĂ€ger Anders Andersson, ordförande i Bellö fornminnesförening.

I Mariannelund och Ingatorp sker inget firande.

– Vi har inte sĂ„ mycket arkiv och har bara varit med en gĂ„ng. Vi satsar mer pĂ„ Ă„rsmötet, men det har blivit mindre det ocksĂ„ dĂ„ det Ă€r tidskrĂ€vande, sĂ€ger Rickard Samuelsson, ordförande Ingatorps hembygdsförening.

– Vi har aldrig varit med och har inte sĂ„ mycket. Det finns ingen som vill styra med det, sĂ€ger Tage Fransson, ordförande Mariannelund och HĂ€ssleby hembygdsförening.

Karta: KrÄkshult
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!