Mariannelunds Bio om fastighetens eventuella ägarbyte

Efter tidigare driftsvårigheter kan Mariannelunds Bio drabbas av ännu en utmaning. Vad händer om fastigheten där bion finns byter ägare?

Salongen i den anrika biografen i Mariannelund.

Salongen i den anrika biografen i Mariannelund.

Foto: Jimmy Karlsson

Mariannelund2023-06-12 09:27

Sedan 2022 drivs Mariannelunds Bio genom ett samarbete mellan Kulturakademien i Mariannelund, Filmbyn Småland, Eksjö Kommun och Videvox. Nyligen kunde Eksjös kommunalråd Sebastian Hörlin uttala sig om förberedelser för en eventuell försäljning av fastigheten som inhyser verksamheten, som är en av ett 20-tal byggnader Eksjö Kommun förvaltar. 

När biografföreståndare Karin Kyllenbeck möts av beskedet kan hon inte säga annat än att hon hoppas samarbetet kan fortsätta.

– Vi är ju jätteglada att samarbetet gör det möjligt att driva biografen. Det bygger på att det finns ett intresse att gå på bio här. Vi kan bara hoppas att våra invånare fortsätter att uppskatta film på bio, det vill säga att uppleva film på ett fantastiskt sätt med modern teknik tillsammans med andra människor, säger Karin Kyllenbeck.

Kom utredningen om eventuell försäljning av fastigheten som en chock?

– Både ja och nej. Man vet att det alltid ligger besparingskrav på kommunen.

Hur tror du att ett ägarbyte skulle påverka bions verksamhet?

– Vi får bara avvakta och se vad som händer. Vi som förening driver bion genom vårt ideella arbete, och därför får vi också anpassa oss efter vad som händer och sker.

Inte heller Ingela Nilsson Nachtweij, VD för Filmbyn Småland, vill gissa vad ett eventuellt ägarbyte skulle innebära.

– Eftersom det inte finns några fattade beslut vill jag inte spekulera i det, det blir bara oroligt. Jag är glad att Sebastian Hörlin sa att kommunen kommer värna om bion.

Karta: Mariannelunds Bio
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!