Hon är Filmbyns nya chef: "Ska hända mer året runt"

Nu har Ingela Nilsson Nachtweij tillträtt som verksamhetschef för Filmbyn Småland. "Jag kommer att engagera mig hårt", säger hon.

Ingela Nilsson Nachtweij kommer senast från en tjänst som lärare på Gamlebygymnasiet.

Ingela Nilsson Nachtweij kommer senast från en tjänst som lärare på Gamlebygymnasiet.

Foto: Josefine Antonsson

Mariannelund2022-02-17 18:00
undefined
Ingela Nilsson Nacthweij ser stor potential i Filmbyn Småland. Just nu planeras en helt ny del i utställningen.

För några veckor sedan blev det offentligt att Ingela Nilsson Nachtweij, tidigare kommunalråd i Vimmerby, blir ny tillförordnad verksamhetschef för Filmbyn Småland. Nu har hon påbörjat sin tjänst och finns från och med denna vecka på plats i Filmbyns lokaler på heltid.
– Men jag har redan varit inne och tjuvjobbat en del, bland annat första veckan i januari när vi hade jullovsöppet, berättar Nilsson Nachtweij, som senast kommer från en tjänst som lärare på Gamlebygymnasiet.

Sedan 2020 har Ingela Nilsson Nachtweij suttit i Filmbyn Smålands styrelse. Hon tror att hennes engagemang för verksamheten, i kombination med hennes långa erfarenhet av guidade vandringar med Astrid Lindgren-tema, bidrog till att hon blev tillfrågad om chefsuppdraget.

– När jag fick frågan kändes det omöjligt att säga nej. Det kändes så inspirerande. Det här är en häftig plats och det känns roligt att få utmana mig själv. Det blir också skönt att få fokusera på en sak.

undefined
Ingela Nilsson Nachtweij kommer senast från en tjänst som lärare på Gamlebygymnasiet.

Ingela Nilsson Nachtweij ser stor potential i verksamheten och berättar att det kommer att hända en hel del framöver. Det finns bland annat planer på att arrangera fler aktiviteter kopplat till filmskapande, och redan under denna vecka och nästa erbjuder Filmbyn workshops i filmproduktion för barn.

– Vi vill också göra en ny del i utställningen och har sökt pengar till detta från Astrid Lindgrens Hembygd. Så det hoppas vi på. För de som besöker oss flera gånger är det viktigt att det finns nya saker att uppleva. 

Ingela Nilsson Nachtweij tror att en av utmaningarna är att få folk att förstå vad Filmbyn Småland faktiskt är och kan erbjuda. En annan plan är att förlänga säsongen.

– Vi vill att det ska hända mer året runt. Jag tror det är viktigt att vi kan vara en mötesplats och kulturarena för Mariannelundarna, och vi kommer bland annat satsa på fler musikkvällar.

De senaste två säsongerna har präglats av pandemin, och en stor del av de utländska turisterna har uteblivit. Men tack vare mer "hemestrande" har Filmbyn trots allt två hyggliga år bakom sig. I sommar hoppas Ingela Nilsson Nachtweij på en god tillströmning av både utländska och svenska turister. Hon tror också att Filmbyn har potential att ett populärt rastställe, tack vare läget invid riksväg 40. 

– Vi ska försöka få till en besticksskylt vid vägen, så att vi kan skylta med att vi även är en restaurang.

undefined
I år fyller Filmbyn Småland fem år.
Ingela Nilsson Nacthweij
Ingela Nilsson Nacthweij
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!