Filmbyn öppnar: "Värt att få njuta lite av friheten"

Trots att det råder många frågetecken kring turismbranschen har Filmbyn Småland i Mariannelund valt att öppna som planerat. En av de första besökarna kom från Tyskland.

Lina Hohmann satt upp på Lilla Gubben. Hennes familj från Tyskland har valt att genomföra sin planerade semestertripp till Småland trots läget som råder.

Lina Hohmann satt upp på Lilla Gubben. Hennes familj från Tyskland har valt att genomföra sin planerade semestertripp till Småland trots läget som råder.

Foto: Magnus Strömsten

Mariannelund2020-05-16 12:00

Filmbyn Småland valde trots rådande omständigheter med coronapandemin att öppna upp verksamheten som planerat i helgen. En av de första besökarna under premiärdagen i fredags var den tyska barnfamiljen Hohmann som valt att genomföra sin semestertripp till Småland.

– Vi har hyrt ett hus utanför Gränna och tänker göra lite utflykter i Småland, säger Dominika Hohmann som reser med maken Florent och två små barn.

När vi träffar dem sitter dottern Lina upp på Lilla Gubben och ler brett.

– Pippi och Emil är hennes favoriter. Vi ska besöka Katthult och Bullerbyn också, men det var synd att inte Astrid Lindgrens Världs var öppet än. Det hade vi sett fram emot, säger Dominika Hohmann.

Var det självklart att genomföra resan till Sverige?

– Tyskland har varit nedstängt i flera månader nu och när det fanns möjlighet att åka över med färja och resa med egen bil och bo avskilt så kände vi ändå att det var värt att få komma iväg och få njuta lite av friheten som råder här, säger hon.

undefined
Katja Roselli är ny verksamhetschef på Filmbyn Småland i Mariannelund som har valt att öppna upp som planerat för säsongen.

Katja Roselli tillträdde formellt som verksamhetschef för Filmbyn Småland den 1 maj och det är stor ovisshet som råder för hennes första säsong.

– Det var ändå ingen tvekan om att vi skulle öppna som planerat. Jag tror att människor behöver en liten ljusglimt i vardagen och en möjlighet att hitta på något att göra, säger hon.

Hur jobbar ni för att minimera trängsel och risken för smittspridning?

– Vi har väldigt goda förutsättningar med stora ytor och möjlighet att sitta ute och tydliga rutiner för hygien. Sedan förväntar vi oss ett begränsat antal besökare i början. Vi får testa och se helt enkelt och lösa problem om det uppstår under vägen, säger Katja Roselli som har fått reducera bemanningen på anläggningen från början.

– Tyvärr kan vi inte ta in så mycket personal som vi hoppats från början. Vi får jobba lite från vecka till vecka och anpassa oss efter det. Vi har dock personal som är redo att gå in och jobba när det behövs, säger hon.

På området finns det en del nyheter för säsongen. Bland annat i restaurangen.

– Vi kör ett koncept med köttbullar där vi samarbetar med lokala producenter och får råvaror från trakten. Utställningen ser likadan ut som förra säsongen, men det är en nyhet på gång där under sommaren. Utomhus har vi upplevelseskogen med en rad aktiviteter och lekmöjligheter för alla åldrar, säger Katja Roselli.
 

De minsta gästerna på restaurangen har egna platser.
De minsta gästerna på restaurangen har egna platser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!