Extremt hög vattenförbrukning i Eksjö

Det råder en mycket hög konsumtion av kommunalt vatten i hela Eksjö kommun men Eksjöborna är sämst på att hushålla med vattnet. Nu kan bevattningsförbud bli aktuellt och det ganska snart – om ingen förändring sker.

Eksjöborna uppmanas spara på vattnet. Just nu förbrukas extremt mycket vatten.

Eksjöborna uppmanas spara på vattnet. Just nu förbrukas extremt mycket vatten.

Foto: Henrik Radhe

Mariannelund2018-06-01 18:30

Vattenkonsumtionen är extremt hög i Eksjö just nu och VA-chefen Torbjörn Johansson säger att han inte sett något liknande. Ett normalt dygn konsumerar Eksjöborna 2500 kubikmeter vatten. Nu är det uppe i 3500 kubikmeter. Inte ens ett avbrott på en stor ledning skulle påverka lika mycket.

– Vi har en överkonsumtion i alla samhällen som är alldeles för stor. Det är en 20 procentig ökning och det är jättemycket. Det förbrukas vatten i hela kommunen. Vi har inte andrum utan anläggningarna går för fullt, beskriver han och säger att situationen är mest allvarsam i Eksjö.

– Vi funderar på ett likande bevattningsförbud som det vi hade förra året. Men det är ett beslut som man måste överväga väldigt noga.

En tydlig trend är att vattenförbrukningen stiger markant på tidig kväll fram till 22-tiden på kvällen, vilket Torbjörn Johansson tror, beror på att folk vattnar i sina trädgårdar.

Regn skulle förändra den situationen men prognosen visar inte en regndroppe de närmaste tio dagarna. Än så länge finns det vattenlager men fortsätter torkan och Eksjöbornas konsumtion i den takt den gjort hittills och det blir brist, är ett bevattningsförbud nära förestående.

Riktade SMS har gått ut till Eksjöborna och Torbjörn Johansson hoppas att invånarna nu börjar hushålla med vattnet och inte fyller på pooler och vattnar sina växter mer än nödvändigt.

– Vi har förhoppningen att man anammar det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!