Skogsbrand vid Hyltan svår att nå

En skogsbrand behöver inte vara stor för att vara svårsläckt. När det gäller skogsbranden vid Hyltan utanför Målilla på måndagsförmiddagen var den stora utmaningen att ta sig dit med utrustningen.

Brant, snårigt,sönderkört. En skogsbrand behöver inte vara stor föratt vara svår att släcka.

Brant, snårigt,sönderkört. En skogsbrand behöver inte vara stor föratt vara svår att släcka.

Foto: Olof Carlson

Målilla2018-08-13 14:31

Redan på söndagskvällen fick räddningstjänsten larm om en rökpelare i området,och man ryckte ut och letade i flera timmar. Förgäves, man såg inte röken av någon skogsbrand. Men brandmännen kände röklukten,det visade sig senare att man bara var några hundra meter från brandplatsen utan att se något.

Och det var kanske inte så konstigt att branden inte hittades. Brandplatsen ligger minst sagt oländigt till. Långt från närmsta körbara väg.

Vid slutet av körvägen fick brandmännen gå 500 meter över ett snårigt och risigt hygge, och sedan ytterligare en bra bit in i snårskogen för att komma fram till branden, som när den upptäcktes var blygsamma tre gånger tio meter.

Det tog följaktligen lång tid att få fram vatten, eftersom branden låg så avsides till. Till och med räddningstjänstens sexhjuling hade svårt att ta sig fram över hygget. Men den visade sig ovärderlig i släckningsarbetet eftersom brandmännen inte behövde bära ut slangar,pumpar och annan utrustning.

– Det ligger en liten sjö i närheten av brandplatsen, säger Ulf Bowein vid räddningstjänsten. Så vi valde att transportera in en flytpump till sjön och ta vatten därifrån. Alternativet hade varit att dra ut nästan en kilometer slang.

– För det kommer att gå åt vatten för att släcka, fortsätter han, det har ju brunnit ganska länge så det har säkert gått på djupet.

Det blev en utmaning förbrandmännenatt släcka skogsbranden vid Hyltan, trots att den inte var specielt stor.
Det blev en utmaning förbrandmännenatt släcka skogsbranden vid Hyltan, trots att den inte var specielt stor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!