Kämpigt för föreningar – kan nya stödet bli räddningen?

Föreningslivet har haft det kämpigt under pandemin. Inställda evenemang och föreställningar och ingen publik. Men det finns hopp.

"Vi klarar oss till maj - juni" säger Roland S Johnsson, ordförande i Målilla Hembygdsförening, som gläds åt möjligheten att söka stöd hos Kulturens Kapillärer.

"Vi klarar oss till maj - juni" säger Roland S Johnsson, ordförande i Målilla Hembygdsförening, som gläds åt möjligheten att söka stöd hos Kulturens Kapillärer.

Foto: OLOF CARLSON

Målilla2021-03-03 15:00

Efter ett år under de förutsättningarna är det många föreningar som har kris i kassan. Ett exempel är hembygdsföreningen i Målilla.

– Vi har så att vi kan klara oss till fram i maj-juni någon gång, säger ordförande Roland S Johnsson, men sedan är det stopp. Vad som ska hända då vet jag inte. Kanske kan kommunen gå in, som de gjorde förra sommaren med Hemester.

Det finns några kronor på kistbotten, så pass att man klarar det löpande.

– Men vi har inget rörelsekapital alls, vi kan inte göra något som vi brukar. Och det är för tråkigt, säger han.

Grunden till det ekonomiska läget för Målilla Hembygdsförening är att man tvingades ställa in Motorns Dag förra sommaren. Evenemanget som är den ekonomiska motorn i föreningen och det som drar in pengar till den övriga verksamheten.

Nu tänds dock ett litet hopp för kulturföreningar runt om i landet. Organisationen Ideell Kulturallians, en sammanslutning av riksteatern, hembygdsförbundet, Skådebanan, Folkets Hus och Parker och många fler lanserar ett projekt kallat Kulturens Kapillärer, och ger landets alla kulturföreningar möjlighet att söka stöd.

– Det är en organisation som representerar tusentals medlemsföreningar runt om i landet, säger Anna Livion Ingvarsson, projektkoordinator på Ideell Kulturallians.

Genom ett samarbete med Postkodstiftelsen kan föreningarna erbjudas ett stöd på upp till 100 0000 kronor, berättar hon.

– Hur pengarna kan användas är väldigt fritt, säger Anna Livion Ingvarsson.

– Det kan vara för att prova något nytt, satsa på digital teknik, eller kanske bara för att övervintra och komma igen med nya krafter när pandemin är över. För jag vet att kraften och idéerna finns. Målet är att skapa ett ekonomiskt svängrum, så att föreningarna kan komma stärkta ur krisen.

– Kulturens Kapillärer vänder sig direkt till de små föreningarna. Det är de som är grunden. Det är de som syresätter hela kulturlivet. Vi tycker det är spännande att kunna stötta, det här blir en injektion till kulturlivet.

Redan nu har det kommit in en del ansökningar om hjälp, berättar Anna Livion Ingvarsson.

– Det är sorgligt att se hur många kulturföreningar har det, säger hon. Inställda evenemang, ingen publik, man kan inte träffas och repetera.

Ansökningarna kan lämnas in via Ideell Kulturallians hemsida fram till den sjunde april i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!