Barns farliga lek vid vägen – trend har nått Målilla

Att få lastbilar att tuta och blinka har blivit en riskfylld lek i Målilla. Nu kraftsamlar skolan och föräldrar gemensamt för att få ett slut på det innan det händer en olycka. "Vi kommer inte ge oss".

Trenden att få lastbilschaufförer att "showa" med tuta och lampor har blivit en riskfylld lek även i Målilla. Nu försöker skolan och föräldrar gemensamt få ett slut på det här, innan ett barn kommer till skada.

Trenden att få lastbilschaufförer att "showa" med tuta och lampor har blivit en riskfylld lek även i Målilla. Nu försöker skolan och föräldrar gemensamt få ett slut på det här, innan ett barn kommer till skada.

Foto: Charlotte Madestam

Målilla2021-04-01 06:00

Det säger Louise Weinfors Lockström som är rektor på Venhagskolan.

När det kom till hennes kännedom att elever ägnar sig åt trenden att få fräsiga lastbilar att "showa" tog hon direkt upp det med alla klasser och alla vårdnadshavare, med önskan om att prata om det olämpliga i tilltaget även hemma.

– Nu har jag aldrig sett ett barn göra det på skoltid, utan det tycks förekomma på väg till och från skolan.

– Men, tillägger hon, de står i närheten av skolan och vi tycker inte det är lämpligt. Barnen riskerar ju att komma till skada, så det kändes angeläget att ta upp, trots att det inte sker på skoltid.

Barn har setts springa längs vägkanten och även över till andra sidan, utan att riktigt se sig för, och cyklar och väskor har slängts vid övergångsstället.

Föräldrar uppger hur barnen trycks trigga varandra att ta sig allt närmare vägen för att uppmuntra chaufförerna att tuta och blinka med alla lampor.

undefined
Det är vanligt att det filmas, hur lastbilschaufförer tutar och blinkar med lamporna, för att läggas ut på TikTok.

Ofta filmas händelsen för att läggas upp på antingen TikTok eller stories på Snapchat.

– Jag har själv sett filmer som lagts ut, säger föräldern Malin Hägg som uppskattar att skolan tagit tag i det.

– Det är en så pass farlig händelse att vi måste hjälpas åt och jag tycker att vi föräldrar måste ta ett gemensamt ansvar och säga till varandras barn, så vi får ett slut på det här. Risken är att de triggar varandra och går för nära vägen. Och det behöver ju inte vara barnet som springer ut på vägen, utan risken finns att chauffören blir rädd och vinglar till.

Enligt föräldrar vi pratat med har det här pågått en tid och förekommer i blandade åldrar. 

– Vi fortsätter belysa problemet och har kontakt med vårdnadshavare vars barn vi vet ägnar sig åt det här, säger Louise Weinfors Lockström. Vi kommer inte ge oss.

undefined
Föräldrar uppger hus barn setts springa längs vägkanten och även över till andra sidan, utan att riktigt se sig för, och cyklar och väskor har slängts vid övergångsstället.

Linus Söderling från Mörlunda är lastbilschaufför och känner väl till det barnen gör i Målilla.

– Jag har själv råkat ut för det i höjd med skolan, men där tycker jag barnen är duktiga och håller sig på cykelbanan. Men jag kanske haft tur, säger han och fortsätter:

– Det är rätt vanligt förekommer på många platser och har trendat på TikTok att stå så nära vägen som möjligt, för att få chaufförerna att tuta och blinka. Jag har själv varit intresserad av lastbilar sedan jag var liten, så jag kan förstå att det är en häftig grej. Sedan får det förstås inte bli en trafikfara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!