Andrzej hoppas kunna hjälpa flyktingar från Ukraina

Daglig kontakt med föräldrarna hemma i Polen gör att Andrzei Rog, odlingsledare på gården Stora Aby gör att han har en god bild av utvecklingen. Kriget i Ukraina börjar märkas även på andra sidan gränsen.

Andrzej  Rog på Stora Aby har sina föräldrar boende i Polen, bara sex mil från gränsen till Ukraina. Genom dagliga kontakter har han en god bild av utvecklingen i kriget.

Andrzej Rog på Stora Aby har sina föräldrar boende i Polen, bara sex mil från gränsen till Ukraina. Genom dagliga kontakter har han en god bild av utvecklingen i kriget.

Foto: Charlotte Madestam

Målilla2022-02-28 16:00

Med så många medarbetare från Ukraina finns det en speciell känsla för landet på Stora Aby. Andrzej Rog, på gården utanför Målilla, har sina föräldrar i Polen, bara sex mil från gränsen till Ukraina. 

Han följer utvecklingen mycket noga både genom personliga kontakter och via webben. Han lovar att man ska försöka hjälpa så många som möjligt om de tar sig hit.

– Även om vi kanske inte har jobb åt dem, men vi kan i alla fall hjälpa till med bostäder, säger han.

Men samtidigt pekar han på att det måste finnas en helhet, för att hjälpen ska kunna fungera på längre sikt.

– Jag pratar dagligen med mina föräldrar och med vänner och bekanta i Polen, berättar han, och de säger att kriget börjar märkas även här. 

Inte minst genom de stora flyktingströmmarna. Många söker sig till Polen för att komma undan kriget. Men också på en ökad flygaktivitet. Både flygplan och helikoptrar surrar nästan oavbrutet över området när de polska myndigheterna förstärker sin gränsbevakning.

– Jag har många kompisar i Polen som har terrängbilar, säger Andrzej Rog, och de brukar köra upp till gränsen och hjälpa så många som möjligt med transport. De hjälper till gratis.

Speciellt nämner han en kvinna med två små barn som fått gå två mil till gränsen innan de fick skjuts.

Polska myndigheter har en plan för att ta emot 700 000 flyktingar, men flera länder måste hjälpa till, anser Andrzej Rog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!