Nu stänger de biblioteket – för gott

Loftahammars bibliotek har öppet sista dagen den 20 december, och stänger sedan för allmänheten. Skolbarnen kommer att kunna fortsätta låna.

Det är fortfarande inte klart vad som kommer att hända med Loftahammars bibliotek framöver.

Det är fortfarande inte klart vad som kommer att hända med Loftahammars bibliotek framöver.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Loftahammar2018-12-20 05:00

Som vi tidigare berättat, har föreningen i god tid innan nyår sagt upp sitt avtal med kommunen om att driva ortens bibliotek.

Biblioteket har hållit öppet två gånger i veckan; tisdagskvällar och torsdag eftermiddag, två timmar per gång. Förra året var det öppet på torsdagen i mellandagarna, men då kom det nästan ingen, så i år är det stängt. Däremot är det alltså denna torsdag öppet.

Barbro Lokrantz är ordförande för Bibliotekets Vänner i Loftahammar. Hon var en av dem som protesterade mot stängningen den 1 september 2012 och en av dem som jobbade för att det skulle öppna igen. Den 2 april 2013 återinvigdes biblioteket, nu i föreningsregi.

– Det har varit fantastiska år, summerar hon.

Men åldern börjar ta ut sin rätt hos dem som jobbar med biblioteket. Dessutom ska det införas ett nytt system för utlåning, som blir dyrare. Det gjorde att föreningen valde att dra sig ur.

Skolbarnen kommer att kunna fortsätta låna på biblioteket lite till, tillsammans med sina lärare, så länge det gamla systemet fungerar. Vad som händer sedan, är oklart.

Barbro Lokrantz hoppas fortfarande att kommunen ska vilja ta över och driva biblioteket vidare.

I slutet på november hölls ett stormöte på biblioteket, där ett 40-tal personer mötte upp, bland dem flera representanter för kommunen.

Kommunens kulturchef, Maria Rudbo, hoppas att det ska kunna bli ett politiskt beslut i januari om hur det ska bli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!