Biblioteket kan läggas ned – igen

Bibliotekets Vänner i Loftahammar har sagt upp avtalet med kommunen om att driva ortens bibliotek. Hoppet står till att kommunen tar över.

Barbro Lokrantz representerar föreningen Bibliotekets Vänner i Loftahammar, som än så länge driver biblioteket.

Barbro Lokrantz representerar föreningen Bibliotekets Vänner i Loftahammar, som än så länge driver biblioteket.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid/arkiv

Loftahammar2018-09-13 05:00

I våras skrev Engvid Hedman ett e-förslag om att kommunen borde ta över driften av biblioteket. Frågan ska upp i kommunstyrelsen i oktober, men föreningen tänker inte driva biblioteket vidare nästa år.

Ordföranden, Barbro Lokrantz, har skickat in en uppsägning av det samarbetsavtal som föreningen har med kommunen.

– I avtalet står det att det ska lämnas in tre månader innan, så vi tänkte vara ute i god tid.

Fram till årsskiftet fortsätter allt som vanligt. Det kommer även att köpas in nya böcker.

– Folk har ju betalat in årsavgift, säger Lokrantz.

Det är flera orsaker till att föreningen inte vill fortsätta driva biblioteket. Dyrare avgifter är ett skäl. Ett annat är att de som jobbar ideellt med detta har blivit äldre. De är inte lika pigga, och det är svårt att rekrytera nya.

Babro Lokrantz hoppas att kommunen ska ta över, så att biblioteket kan fortsätta att vara en samlingspunkt på orten. Hon ser hellre att det finns ett riktigt bibliotek, även om den nya bokbussen ska gå på sommaren också, vilket har varit viktigt för Loftahammar.

Conny Tyrberg (C) är förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Han säger spontant att det vore synd om biblioteket lades ner, men han kan inte svara på hur kommunen ska göra, eftersom han inte har satt sig in i ärendet än.

Kommunalrådet Tomas Kronståhl (S) hoppas att det ska gå att hitta en lösning, som gör att biblioteket kan finnas kvar.

Han berättar att han har gett i uppdrag till kommunstyrelsens förvaltning att se över om det går att samordna ortens skolbibliotek, folkbibliotek och turistbyrå. Ambitionen med detta är att hitta en flexibel lösning som gör det möjligt att ha öppet mer på sommaren, då det är som mest folk i Loftahammar.

Om det här uppdraget inte hinner bli klart till oktober, får kommunstyrelsen avvakta med att fatta beslut, när det gäller e-förslaget.

Biblioteket drevs tidigare av kommunen, men stängdes den 1 september 2012. Ortsborna ville inte ha den bokbuss som kommunen skulle ersätta biblioteket­ med, då den inte går på sommaren. Ideella krafter mobiliserades och den 2 april 2013 kunde biblioteket återinvigas, nu i föreningsregi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!