Hyresrabatt ökade efterfrågan

Bara en lägenhet var uthyrd, övriga stod tomma och Vimarhem övervägde att sälja fastigheterna. Men en hyresrabatt fick fart på flyttrörelsen i Locknevi.

Hyresrabatten på lägenhetslängorna vid Nygård i Locknevi, gav effekt.

Hyresrabatten på lägenhetslängorna vid Nygård i Locknevi, gav effekt.

Foto: Jenn Hultberg

Locknevi2018-07-16 17:30

För lite drygt en månad sedan hölls ett inspirationsmöte i Locknevi med boende, kommunala företrädare och inbjudna inspiratörer. En av huvudfrågorna på mötet var vad orten kunde göra för att rädda säljhotade fastigheten Nygård, bygdens gamla äldreboende och dess två lägenhetslängor. Ett steg var att få till uthyrning i lägenhetslängorna som hade stått tomma sedan de sista ensamkommande flyttade för ett drygt halvår sedan. Ett förslag var att rabattera hyrorna, vilket ägarna, det kommunala bostadsbolaget Vimarhem, också gjorde. Och det verkar ha gett effekt.

– Nu har vi plötsligt kontrakt på fyra lägenheter och ytterligare en är tingad. Så fem av sju lägenheter är tagna, säger Magnus Danlid (C), som sitter i styrelsen för Vimarhem.

– Det är vi väldigt glada för.

För en månad sedan var det endast en hyresgäst i Nygårdslängorna.

– Vi valde att införa en hyresrabatt för de första sex månaderna och det verkar ju ha fungerat bra. Nästa steg blir att ta tag i huvudbyggnaden vid Nygård.

Magnus Danlid säger att Vimarhem totalt sett endast har en handfull lägenheter lediga i kommunen, vilket är en stor minskning mot för ett antal år sedan.

– För några år sedan hade vi 60 lediga lägenheter så det är stor skillnad.

Finns det för få lediga hyresrätter i kommunen i dag?

– Det är klart att vi upplever att många vill bo här, men det finns ändå en viss rörlighet i beståndet. Varje månad sägs cirka 25 lägenheter upp så kan man tänka sig en lägenhet utan väldigt specifika krav, så brukar det lossna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!