Skottskadade mannen avliden

I samband med ett gripande av en misstänkt rånare avlossade en polis sitt tjänstevapen. Den träffade mannen avled under lördagen.

Foto: Ulf Wigh / Wighs News

Linköping2018-07-21 03:49

Klockan 03.20 under natten mot lördagen skulle polisen gripa en flera misstänkta gärningsmän för rån. Polisen uppger att flera gärningsmän ska ha utfört personrån i närheten av en badplats.

- En patrull tog upp jakten på en gärningsman och det slutade med handgemäng mellan kollegan och gärningsmannen där det uppstår en nödvärnssituation, säger Lars Byström, kommunikatör vid polisen.

Polisen avlossade sitt tjänstevapen mot den misstänkte rånaren och både rånaren och polisen fördes med ambulans till sjukhus. Polisen uppger att den skottskadade misstänkte mannen har avlidit under lördagen. Den avlidne mannens identitet är inte fastställd och hans anhöriga har därför inte kunnat underrättas.

- Problemet är om personen inte har någon identitetshandling på sig och om inte heller vi känner till honom är det svårt att får fram personens identitet.

Polisen uppger att man kommer använda den teknik som finns tillgänglig för att identifiera mannen.

Den skadade polisens vårdas fortfarande på sjukhus.

- Som jag förstår det är han vid medvetandet och kvarstannar för observation och vård, säger Lars Byström.

Var din kollega ensam i samband med angreppet?

- Det vet jag inte. Det var en patrull som tog upp jakten och de består normalt av två personer. Sedan kan det ha varit andra radiobilar med i händelsen också, säger Lars Byström.

Hur många gärningsmän som utförde rånet i närheten av badplatsen kan polisen inte säga.

- Jag vet inte exakt antal men det ska ha varit flera gärningsmän, säger Lars Byström.

Vid 13-tiden uppgav polisen att man ännu inte hade några personer gripna för rånet.

Nu pågår två utredningar om händelsen. Dels en polisutredning gällande rån samt försök till mord alternativt dråp. Dels en utredning ledd av avdelningen för särskilda utredningar gällande polisens agerande vid händelsen. Rubriceringen om mord- alternativt dråpförsök syftar till den misstänkta rånarens angrepp mot polisen.

Polisen har under morgonen genomfört en teknisk undersökning av brottsplatsen.

Har ni några vittnen till när polisen avlossade tjänstevapnet?

- Det kan jag inte svara på. När det händer så mitt på natten är det inte så många som är ute och rör sig, säger Lars Byström.  

Det är den andra gången på två dygn som polisen tvingats använda tjänstevapen i nödvärn. Under natten till fredag dog en man i Norrköping efter att en polis öppnat eld i samband med ett omhändertagande.

- Det är bara att konstatera att vi kan tyvärr hamna i den typen av situation. I en nödvärnssituation handlar det om bråkdelar av sekunder som besluts ska fattas på, säger Lars Byström.

Hur känns det att höra att en kollega blivit angripen?

- Det klart man reagerar varje gång när någon utsätts för någon form av angrepp. Tyvärr kan jag säga att det inte är unikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!