Öppet hus för allmänheten på Malmen

Den femte maj är det dags för Garnisonen dag på Malmen. Försvaret hoppas på många besökare men eftersom det här är någonting nytt för Försvarsmakten i Östergötland så man har inga tidigare besökssiffror att gå på men andra förband som ordnar öppet hus mer regelbundet har haft mellan 5-15 000 besökare.

Lasse Jansson berättar att Försvarsmakten visar helikoptrar, flygplan och fordon på marken. Alltså inga luftövningar denna gång. Foto: Tommy Petersson

Lasse Jansson berättar att Försvarsmakten visar helikoptrar, flygplan och fordon på marken. Alltså inga luftövningar denna gång. Foto: Tommy Petersson

Foto:

Linköping2018-05-02 00:00

Flygdag 2021

Lasse Jansson som är informationschef på Helikopterflottiljen i Malmslätt har tagit höjd för 15 000 besökare och vill samtidigt passa på att informera lite om vad som kommer att hända på Malmen.

– På Garnisonens dag öppnar vi grindarna för allmänheten, som får komma in och titta närmare på vad vi i Försvarsmakten arbetar med om dagarna. Det är inte en Flygdag, det har vi numera bara vart femte år, så det blir inget som syns eller låter i luften. I stället kommer besökarna kunna går runt på området i lugn och ro och titta på en hel del som vi annars inte har möjlighet att visa upp, säger Lasse Jansson som också talar om att nästa stora flygdag genomförs år 2021 i Linköping.

– Vi vill visa upp vad som händer en vanlig dag i försvaret och vi vänder oss till alla östgötar med den här dagen. för första gången har vår hundgård öppet. FMV visar sin verkstad för militära fordon. Till ovanligheterna hör också att det går att besöka vår fina mäss från 1800-talet, där Östergötlands Flyghistoriska Sällskap dagen till ära visar filmer på hur Malmen såg ut för i tiden. Som vanligt visar vi helikoptrar, flygplan och fordon på marken, samt annan utrustning vi använder i Försvarsmakten.

Flygvapenmuseet är öppet under dagen och är samtidigt också en av entréerna till Garnisonens dag. Hemvärnet är på plats det finns till och med möjlighet att titta in på ett gammalt logement. Det finns anvisade parkeringsplatser i anslutning till anläggningen men man förordar naturligtvis kollektivtrafik, cykel eller gående till Malmen.

Kvinnor och män sökes

Extra aktuellt nu för tiden är att Rekryteringsmyndigheten deltar med en mönstringsgrupp som visar och berättar om nya värnpliktssystemet och hur en mönstring går till. I år räknar man med att kalla 10 000 ungdomar till mönstring men man har fortfarande problem med att få folk att söka till de jobb som finns. Försvarsmakten ska växa har riksdagen bestämt och därför fattas det folk

Försvarsmakten är sjunde största arbetsgivare i Linköping med sina 900 anställda och man har en rad olika befattningar allt ifrån piloter, teknikerhundförare till meteorolog. Med kollektivavtal och ordnade arbetstider är försvaret idag långt ifrån om den värld som vi som gjorde Lumpen på 1970 -talet har i åtanken.

Jaxon och hundförare Robin är redo för Garnisonens dag den femte maj. Foto: Tommy Pettersson
Jaxon och hundförare Robin är redo för Garnisonens dag den femte maj. Foto: Tommy Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!